nov 142012
 

Ottolenghi’s nieuwe boek Jeruzalem (alleen nog in het Engels te verkrijgen) bevat een recept voor de Joods-Syrische variant van visballetjes in tomatensaus (p. 225). Het boek slaat steeds open bij dit recept, dan moet je het natuurlijk maken. Ik volgde de lijst met ingrediënten uit het boek, maar de voor de techniek stapte ik over op de manier waarop ik het laatst op kookles leerde. Knapperig van buiten, zacht en vochtig van binnen. Daarna kun je ze nagaren in de oven (blijven ze knapperig) of verder stoven in de saus, en dat is wat ik deed. Dan blijven ze heel zacht, maar vallen ze toch niet uit elkaar.

De tomatensaus:

  • blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 middelgrote ui fijn gesneden, 1 teen knoflook, 1 rode peper zonder zaadjes fijn gehakt
  • 2 tl komijn, 1 tl (zoet) paprikapoeder, 1 tl koriander(ketoembar)
  • olijfolie
  • glas rode wijn
  • 2 tl suiker (zie tekst)
  • zout / peper
  • evt. blaadjes munt om te garneren (fijn gehakt)

Knoflook, ui, peper en kruiden zacht fruiten in olie. Niet te hoog, een minuut of 20. Dan de rest, met uitzondering van de munt er bij en een 20 minuten laten sudderen.

Ik vind zelf suiker te zoet, en ik gebruik in dit soort recepten vaak een scheutje balsamico stroop (zoetzuur).

De viscakes:

  • 700 gram kabeljauw
  • 2 oude witte boterhammen zonder korst, en/of wat panko (broodkruim uit een Japans zakje)
  • 1 middelgrote ui in stukjes
  • 4 tenen knoflook gehakt
  • 1 el gemalen komijn
  • zout , peper
  • 2 eieren
  • 30 gr peterselie en 30 gram koriander, fijn gehakt.

Draai in een blender eerst de ui, knoflook en brood fijn. Voeg dan de rest, behalve peterselie en koriander toe en draai net zo lang tot er een homogenen massa is. Met de hoeveelheid panko kun je regelen dat het niet te nat wordt, maar het moet wel een flink plakkerig deeg worden. Draai of roer de rest van de kruiden er dan even door heen en zet voor een half uur koud in de koelkast om op te stijven.

  • boter en olijfolie
  • water

Maak ongeveer 12 platte viscakejes (met natte handen plakt het niet). Bak ze dan in een pan met boter plus olie aan beide kanten bruin. Bij mij is dat 3 minuten per kant op 6 à 7. Giet tenslotte de tomatensaus in een heel brede pan en leg daar de viscakejes in. Giet er ongeveer 100 ml water bij, het moet maar half onderstaan. Stoof dan 20 monuten op een heel laag vuur.

Heerlijk! Opgediend met een simpele sla en focaccio.

15 november. De volgende dag smaakte het eigenlijk nog beter!

  7 Responses to “Jeruzalem Viscakejes in Tomatensaus”

  1. We aten de viskoekjes bij Loes en Egbert,heerlijk!! vroeg meteen het recept zo belande ik hier
    dank dank groet Thea

  2. ik wil ze as vrijdag gaan maken, het probleem is, heb geen grote pan,wel een grote ovenschaal. Nagaren in de saus kan dat in de oven? En op welke temperatuur? Kun je me helpen?, ik ga ze bij iemand maken en wil het niet verpesten! Bedankt alvast. H. Groet,Co

    • Nagaren in de oven kan ook prima. Hoe hoog hangt een beetje af van hoe warm het de oven in gaat en hoe ruim je het wilt plannen.Als ik jou was zou ik de oven voorverwarmen op 180 graden hete lucht, en dan, als de pan of schaal er in is gezet, terugdraaien naar 140-160 graden. Een half uur de tijd nemen voor als de schaal er heet in ging, anders langer. Het is allemaal niet erg kritisch. Let wel op dat de bovenkant niet verbrandt.

  3. Het was zooo heerlijk!!!Zit nog na te genieten. Eerst 180 Hl later de Oven op 150gr gedaan, 35min, koud in de schaal. Ik had er thadig, Perzische rijstmuffins bij, inktvissalade met rucola ,bleeksel. zw olijfen en gestoomde groene groente. En heerlijke wijn, r en wit. De tafel zag er prachtig uit! Het bleek een geslaagde combinatie geweest te zijn, Mijn kleinzoon van 10j ging mij met omalenghi aanspreken!! Nog bedankt voor het lekkere recept en de inspiratie die ik er door kreeg, warme groet, Co.

    • Dat is echt top dat het zo goed is gelukt. Ik moet het zelf ook maar weer eens maken!

      PS ik ben wel heel benieuwd wat Perzische rijstmuffins zijn…

  4. Ik heb rijstsoorten uit geprobeerd, Pandam was het lekkerst vanwege ietsje zacht binnen de knapperige buitenkant. 3 bakjes rijst in R.Koker,pittige kip.bouillon,tl.kurkuma,afgestr.el boter en el yogh. erbij. THEEDOEK om de deksel. Echt belangrijk! Had ik 1dag eerder gemaakt. Volgende dag, 2 el yogh.(volle) en 2 eieren met houten lepel erdoor, Muffin pan-plaat, insmeren met plantaard. olie, zijkanten ook goed insm. Dan, als een soort losse rijst, met lepel in de bakjes laten neerkomen, Niet aandrukken! Oven 210 hete L (voorverw) dan 20 min. in het mid. erin. Oh ja, ik heb de yog. en boter in de bouillon af laten koelen .Nou dat was het dan! Perzische rijstmuffins!!!!, met Jeruzalem viscakejes, grappig he? Groet v Co.

Leave a Reply to co emmerik Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)