mrt 172012
 

We gingen vrijdag naar het Cobra-museum in Amstelveen, Jeannette en ik, voor een lezing over Paul Klee en Cobra, en ik kwam terug met een mooi verhaal over Klee en een klein Japans omelet-pannetje dat bij de Bijenkorf stond.

Vanavond heb ik het uitgeprobeerd en die Japanse Omelet (Dashimaki Tamago) is veel makkelijker dan ik dacht. Het idee is dat je heel dunne laagjes ei in het pannetje bakt, ze omrolt, en dan steeds de volgende laag toevoegt.  Vier of vijf lagen in totaal. Zie bijvoorbeeld deze video op youtube voor een  amateur-versie met in het begin iets te veel olie, en een geroutineerde chef hier.

  • 2 grote eieren
  • 1 kleine eetlepel mirin (Japanse kookwijn)
  • 1 kleine el kikkoman (lichte sojasaus)

Goed mixen. Dan de pan goed invetten met neutrale olie. Breng op de juiste temperatuur  (eerst 180 graden, daarna lager). Klein laagje ei-mengsel op de bodem laten bakken tot de bovenkant stolt. Dit oprollen en dan laag twee in de pan, etc.  Tussendoor soms invetten. Kijk naar de video: er is eigenlijk niets aan. Geduld is alles wat nodig is.

En het is heerlijk: de net gestolde laagjes ei geven een verrukkelijke sappigheid. Japanse moeders vinden ’t leuk om het in de volgende vorm in de lunchbox (Bento Box) van hun kinderen te stoppen. Snij een partje van de rol  af, en dat schuin doormidden.  Leg die op de juiste manier naast elkaar en je hebt een hartje. Dat kun je weer in dit pannetje aan elkaar plakken met overgebleven ei…

PS.  het pannetje werkt voortreffelijk op inductie. Omdat het zo klein is, wordt het heel snel warm, maar ik vond het makkelijk te regelen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)