mei 132012
 

Dit is gebaseerd op een recept van Jean Beddington een paar weken geleden in de Volkskrant. Niet dat het ’t zelfde is, het was de inspiratie. De afgelopen weken voelde ik mij niet echt lekker – vandaar dat het hier vaak stil was, maar na de vakantie op Texel voel ik wat meer energie. Ik ben gestopt met het innemen van twee medicijnen, en dat helpt. Door met de eerste te stoppen werd mijn bloeddruk beter, en na het stoppen met de tweede heb ik veel meer lucht.

Ik had een eendenborst goed ingepakt in een braadzak. De kerntemperatuur stelde ik op 63 graden in en de oven zelf (hete lucht) op 70 graden Celsius. Ter controle had ik nog een thermometer vastgeklipt aan het rek, maar de temperaturen klopten. Na drie uur was het gaar, en bracht ik de temperatuur van de omgeving terug naar 60 graden, vlak voor het opdienen. Het was iets te gaar maar nog steeds mals en heerlijk. Een volgende keer probeer ik een kerntemperatuur van 57 graden.

En er waren toch veel sappen in de braadzak terecht gekomen. De volgende keer wordt het echt een vacuum zak. Hierna: bak de eendenborst 30 sec. aan elke kant en blus af met het vocht.

De saus is:

  • 1 el sesamolie
  • 1 el dikke sojasaus
  • 1 tl mirin (Japanse kookwijn)
  • 1 mespuntje Koreaanse peperpasta

Door elkaar roeren.

De acht kwarteleitjes worden drie minuten gekookt, dan direct gekoeld. Kneus ze flink maar voorzichtig. Kook ze tien minuten door in een pannetje sterke thee, in mijn geval earl gray. Dan in de thee laten afkoelen.

Zes asperges koken op de gebruikelijke manier. Hoewel? Op aanwijzing van Jean Beddington gingen ze even op de kook het water in, toen deksel erop en gas uit. Laat maar ruime tijd afkoelen. En het is heerlijk. Totaal gaar met toch een kleine bite.

In de lengte halveren. Opdienen met de kwarteleitjes en geroosterd sesamzaad.  Zeer “wow”.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)