jul 152012
 

Ontwerp een kookapparaat voor de meest afgelegen gebieden zonder gas en electra, zodat je al alleen maar op een vuurtje kunt koken. Maak het zo veilig mogelijk en gebruik zo weinig mogelijk energie. Dat was de gedachte.

Dan krijg je een apparaat dat oorspronkelijk werd opgestookt met afgekloven maiskolfjes (“Cobbs”). Het was in de rudimentaire vorm een zwaar keramisch geval met een klein vuurkorfje – prima voor het beoogde doel. De versie voor verwende westerlingen op een camping, boot of balkon is alleen maar lichter en flexibeler. Je kunt er mee grillen, stomen en roken. En gewoon koken.

Er stond een goedkope Cobb bij AH. Er is niets mis mee, het is gewoon de Cobb Pro, alleen ontbreekt er een roostertje. Dat ga ik t.z.t. nog wel eens aanschaffen.

Vandaag was mijn eerste experiment. Ik had nog een geperste kokos-briket die precies past in het vuurkorfje. Al na een kwartier was de kookplaat warm en ik legde er mijn sate ajam madura op. Er gaat ongever 700 gram op het kookplaatje van tefal. Echter, het duurde wel drie kwartier voor het echt goed heet werd. Maar toen ging het ook heel snel. Ik strooide de laatste minuut nog wat snippers van kersenhout over het vuur, en die rooksmaak  was duidelijk te proeven. Ik had een paar stukjes kip op de grill in de keuken gedaan maar de smaak van de Cobb was echt overduidelijk superieur.

Het eerste experiment mag dus geslaagd heten, al heb ik heel hard staan boenen om de Cobb weer schoon te krijgen. Tip: bedek delen die je niet direct nodig hebt met aluminium-folie.

Fascinerend apparaat. Ik heb wel eens op zo’n Big Green Egg van 1200 euro gegrild, en dat ging net zo slecht of goed als op een willekeurige barbeque. Dit apparaat vraagt vooral nog wat denkwerk vooraf. Maar het is zeker  heel erg hi-tech uitgedacht, deze lo-tech toepassing. Voor 100 euro.

 

  3 Responses to “De Cobb: Hi-tech en lo-tech; sate madura”

 1. Je krijgt je Cobb heel goed schoon met de Dreft losweekspray. Gewoon even insprayen, goed in laten trekken en afspoelen. Dan glimt hij weer als nieuw!

 2. Beste Jan,
  Ik ben al jaren een Cobb-fan. Kocht die van mij in Engeland via het web, toen hij nog niet verkrijgbaar was in Nederland. Tip. Schaf jezelf de grilplaat aan. De bijgeleverde bakplaat is inderdaad slecht schoon te krijgen.
  De grillplaat – met keramische bovenlaag – spoel je af onder de kraan als je klaar bent met grillen en de plaat nog warm is. Zo schoon. Wij koken, bakken, grillen er (bijna) dagelijks op als we kamperen met lokale producten.
  (Is een Cobb trouwens een hij of een zij…)

 3. Dag Erna, ik ben ook een fan geworden van de Cobb. Al is hij nu na het seizoen netjes opgeborgen, soms zou ik er nog wel even wat op willen grillen of stomen/roken. Maar dan gaat het weer gieten en herzie ik mijn voornemen.

  Overigens wordt de Cobb tegenwoordig al met die keramische grillplaat geleverd, die is inderdaad zo schoon. het ging mij om de onderkant. Als je daar geen water in giet, dan kan het vuil daar goed vastkoeken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)