mei 292011
 

Veel Chinese recepten bestaan uit een combinatie van vlees (of kip, schaal- en schelpdieren, etc) met groente en saus. Alles op de juiste grootte gesneden om snel te kunnen wokken en met stokjes eetbaar te zijn. Ik maakte vrijdag twee gerechtjes plus rijst, waarvan ik vooral de sauzen interessant vond. Ze komen uit een boek van Ching-he Huang.

De rijst is Peking rijst: fijngesneden omelet met bladselderij, wat tomaten, bosui en bieslook, even opbakken met gestoomde rijst en op smaak maken met wat lichte sojasaus en witte peper.

Het rundvlees gerecht heeft een pittige zoetzure saus. De reepjes biefstuk snel wokken in wat olie en dan blussen in een mengsel van rijstwijn en lichte sojasaus. De “groentes”: een halve mango, een halve komkommer en reepjes paksoi blijven rauw. De saus is pittig zoetzuur:

  • 1 el lichte sojasaus
  • 1/2 geperste sinaasappel
  • 1 geperste citroen
  • 1 zeer fijn gesneden groen pepertje (zonder zaden)
  • chili-vlokken naar smaak
  • 2 tl witte basterdsuiker
  • 1 el honing
  • 1 tl olie

De saus eventueel nog wat binden met allesbinder. Alles door elkaar mengen, en opdienen als een lauw-warme salade.

De kip, met reepjes van 1/2 paprika en 1 courgette, krijgt een pittige tomaten-gember saus. De dunne stukjes kip even wokken tot die gaar zijn, even de groentes mee wokken. Maak de saus door alle ingredienten (de vaste ingredienten fijn gehakt) in de belnder te gooien:

  • 4 tenen knoflook
  • 2,5 cm geschilde gember
  • 1 rood pepertje zonder zaden
  • 2 tomaten
  • 1/2 rode paprika
  • 2 lepels tomatenketchup
  • 1 tl witte basterdsuiker
  • 5 el water

Alles in de blender of keukenmachine goed mengen en fijn hakken. Dan nog eventueel wat chili vlokken er bij. Deze saus op het laatst bij de inhoud van de wok doen en aan de kook brengen. Dan meteen opdienen. Het pittige komt niet alleen van de chili, maar ook van de nog rauwe knoflook en gember. Dus niet te veel inkoken, dan gaat wat van de scherpte verloren.

Zeer voor herhaling vatbaar!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)