nov 222011
 

Nergens in Leiden en omstreken vond ik mispels. Erger: de meesten dachten dat ik in het verkeerde seizoen kwam, en dat het in voorjaar of zomer op de markt is. Bij de Turk kenden ze het niet, terwijl ik nou juist mijn informatie uit het leuke boekje “Dat koop je bij de Turk” had gehaald.

“Mispels smaken alleen als ze ‘zo rot als een mispel’ zijn. De mispel (Mespilus germanica) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De vrucht is veel minder algemeen dan vroeger, maar wint momenteel weer iets aan populariteit. De mispel zit vol vitamine C, is familie van de appel en peer en was een zeer belangrijke vrucht tijdens het Romeinse Keizerrijk en de Middeleeuwen, nog voor de introductie van andere fruitsoorten in West-Europa. De mispel is goed voor de maag en de spijsvertering. “

Omdat ik niets kon vinden, vroeg ik het uiteindelijk op Twitter. De vraag was maar half serieus, maar bijna twee dagen later kreeg ik van een onbekende een berichtje terug: probeer het eens bij Ecoville. En ja hoor, ze hadden nog tien kilo. Ze hadden ze al gehad vanaf eind september, dus ik was flink aan de late kant. Het citaat hierboven komt van hun site.

Ik heb vandaag bij hen een kilo gehaald op het kleine Eco-marktje in Amstelveen. Twaalf kraampjes, het was er (nog) stil. Alleen al de kraam van Ecoville was de reis waard. Enkele vruchten had ik nooit eerder gezien had, zoals de mispels waar ik voor kwam (linksboven op de foto-collage) en de feijoa. De verkoper die erg op Michael Stipe leek liet me ook nog nog het één en ander proeven, zoals gestreepte biet en gele biet, Ik nam de mispels, kweeperen en feijoa mee voor een ongebruikelijk toetje, wortelpeterselie voor een vriendin, maar kon gelukkig de impuls onderdrukken om meer te kopen. Ik kom binnenkort gewoon terug.

Alleen de Remeker in een ander kraampje kon ik niet laten liggen. Deze heerlijk goudgele oude kaas is in Leiden lastig te krijgen sinds Puur het niet meer heeft.

Bio-markt Amstelveen, dinsdags 09.00-15.00 uur. Ecoville, op de markt in Amstelveen, Den Haag en Dordrecht. Of bij de Greenery in Barendrecht.

  5 Responses to “Mispels anyone? Gevonden!”

  1. De onbekende persoon op Twitter is kok bij huis ter duin. ;-) Een ouwe bekende en vroeger vaak over de vloer geweest.

  2. Franse vrienden zeiden laatst dat je mispels pas kunt eten als de vorst er overheen is gegaan. Zoiets als bij ons de spruitjes….Ben benieuwd naar de recepten, want ik heb een boom vol!

    • Dat heb ik ook gelezen. We hebben hier in Nederland nog maar een keer nachtvorst gehad (vrij recent), dus ik denk dat het niet nodig is, meer een vuistregel dat het dan tijd is om ze binnen te halen. Ook de spruitjes zijn allang te krijgen en lekker.

      Overigens vind ik het best moeilijk om er iets mee te maken. Ik heb gisterenavond er een semi-freddo mee gemaakt, dat was ook het plan. Tijdens het schoonmaken was de geur erg uitgesproken en niet helemaal plezierig. Vanochtend geproefd, en de smaak is juist vrij “vaag” – en als ik dit combineer met iets anders zal het snel worden weggedrukt. Maar wel lekker.

  3. Ah, een bondgenoot = nog iemand die niet helemaal overtuigd is van het fenomeen mispels. Lees ook mijn ervaring op eetplezier.blogspot.com

  4. Mispels zijn te krijgen bij de uitstekend gesorteerde Turk in de Merenwijk. En Remeker is sinds kort verkrijgbaar bij De Patissier in de Kempenaerstraat in Oegstgeest, die naast ongehoord lekkere eigengemaakte zoete en zoute zaken ook een kleine collectie aan kazen heeft. Op vrijdag en zaterdag heeft hij ook croissants en lekkere (stok)broden.

Leave a Reply to MrOoijer Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)