aug 212011
 

Vrijdag maakte ik nog meer kleine hapjes.

Mosselen uit de wok

  • 1 kg mosselen schoongemaakt
  • 2 tenen knoflook
  • 4 bosuitjes
  • 1 kleine rode peper
  • 2,5 cm verse gemberwortel
  • 1 gele en 1 oranje paprika
  • 2 el sake
  • 1 el lichte sojasaus
  • 2 el zoete chilisaus
  • olie

Snijd alles fijn, ui en paprika in julienne. Roerbak groente en kruiden een kleine 3 minuten in wat olie. Voeg sake, soja- en chilisaus toe. Voeg dan de mosselen toe en kook die (afgedekt) 3-5 minuten. Direct opdienen.


Oordeel: lekker, maar voegt niet zo veel aan mijn repertoire van mosselgerechten toe. Ik vind het te weinig specifiek oosters als bijgerecht bij (bijv.) een Chinees maal. Leuk om te zien, dat wel, dus wellicht in grote hoeveelheden geschikt voor een feestje.

Loempiaatjes van Ching He-Huang

Ik had nog olie over van de vorige dag om in te frituren, dus was er reden nog eens loempiaatjes te proberen. Deze zijn echt heel erg lekker door de typisch Chinees gekruide vulling. Deze houden we er in! Voor 12 stuks:

  • 200 gram kipfilets in mini-blokjes
  • 2 el olie
  • julienne gesneden kool, wortel, rode peper, bosui en andere groenten
  • taugé
  • 1,5 el lichte sojasaus, 1 el oestersaus, vijfkruidenpoeder, zout en peper
  • 12 of 24 loempiavelletjes
  • maïzenapapje
  • frituurolie

Kip een paar minuten roerbakken in een beetje olie. 1 tl vijfkruidenpoeder er over en 1 el lichte sojasaus. Even doorkoken en dan afkoelen.

De groentes voor de vulling julienne snijden. In ieder geval bosui, wortel en wat rode peper, daarnaast taugé en kool. Meng met alle ingrediënten voor de vulling in een kom met een halve el sojasaus en 1 el oestersaus. Kip er ook doorheen. Verdeel in 12 gelijke porties. Maak dan de loempiaatjes.

De vulling is vochtig, en dat maakt de loempiavellen snel kapot. Je kunt het beste twee velletjes op elkaar leggen, ook al lukte het mij wel met een enkel vel. Doe een portie vulling op een vel. Sla de bovenkant van het vel hier voorzichtig over heen. Vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol stevig op. Je kunt het deeg dichtplakken met een maïzenapapje.

Frituren op 180 graden (een paar stuks tegelijk) en heet opdienen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)