feb 282011
 

Niet langer tevreden met mijn gebruikelijke methode om onze gravad laks op te dienen, zocht ik iets nieuws. Tegelijkertijd kan ik natuurlijk niet de favoriete saus (mierikswortel in room en crème fraîche) weglaten als mijn kinderen komen eten.

Ik maakte torentjes op een toastje van zelfgemaakte gravad laks, gerookte forel en zelfgemaakte makreelmousse. Daarbij ook nog een tweede sausje: een soort salsa verde.

Makreelmousse

  • 200 gr gestoomde makreel-filet
  • 3 el sour creme
  • 1 fijngehakte stengel bleekselderij (in miniscule blokjes)
  • zout, witte peper en een snufje chilivlokken
  • 1/2 limoen uitgeperst
  • een scheutje witte wijn
  • 2 blaadjes gelatine.

Ik deed het met de hand, maar het kan ook in een keukenmachine. Makreel fijnprakken, mengen met de sour creme, bleekselderij en kruiden met zout, peper en een klein beetje pittige peper, of chili-vlokken. De gelatine 5 minuten weken in koud water. In een pannetje het limoensap en wat witte wijn opwarmen. De gelatine er in oplossen en dan meteen mengen met de rest. Laat koud worden. Maak dan een rol in vershoudfolie. Dat moet een aantal uren de koelkast in.

Commentaar: ik had maar één blaadje gelatine. Het bleef wel goed aan elkaar, maar het werd niet stevig genoeg. Het is een heerlijke mousse, maar er is vast nog wel ruimte voor verdere experimenten.

Salsa verde

Een simpele groene saus voor bij gerookte vis en gravad laks. Snij diverse verse kruiden heel fijn en meng door elkaar. Ik gebruikte basilicum, peterselie, bieslook en een beetje munt. Er had ook best wat dille bij gemogen. Neem dan een flinke eetlepel pittige mosterd, en ongeveer 2 tl honing. Meng dat goed, en maak het soepeler met wat mooie olijfolie.

Commentaar: verrassend lekker, zowel bij de gravad laks als bij de mousse.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)