mei 232011
 

Het was weer zo’n ochtend dat ik al om 9 uur bij de kraam van Hartevelt op de Leidse markt stond. De kreeft was redelijk geprijsd, dus ik kocht een (levend) Canadees kreeftje van een pond. Genoeg voor een voorgerecht voor twee. Dan doorgelopen naar de rode groente-kar van Kruts. Ik groef in mijn geheugen, had ik niet een paar leuke recepten met kreeft? Het werd een herhaling van een recept uit 2010: kreeft met mango-bleekselderij-salade.

De kreeft kookte ik zaterdag al, want hoe verser hij de pan in gaat, hoe beter.  Schoonmaken en in de koelkast bewaren.  Ik gebruikte een vrij pittige groentenbouillon, met onder meer wat gember en sereh (stengel) er in. De kooktijd van een kreeft is 1+ gewicht/100, dus 6 minuten voor een kreeftje van een pond.

Voor twee personen heb je verder nodig:

  • een kwart mango in reepjes (“julienne”) gesneden
  • een stengel bleekselderij, goed van draden ontdaan en ook julienne gesneden
  • een eetlepel (zelf gemaakte) mayonaise
  • wat sla
  • goede olijfolie
  • 2 plakjes krokant gebakken serano-ham

Werkwijze

Leg de sla op het bord en besprenkel met wat olifolie. Daarop de helft van de mango- en bleekselderij-reepjes. De andere helt in blokjes hakken en door de mayonaise doen. Beetje peper en zout.

De kreeft even op de gril van een paar streepjes voorzien en op het bord leggen. Daarnaast de mayonaise met er op het plakje seranoham.

Het was weer heerlijk. Wel is de (smaak van de) mayonaise erg bepalend voor het eindresultaat. Daar ligt nog veel ruimte voor experimenten. Ik had er wat mosterd en gembernat aan toegevoegd, en een likje tomatenketchup.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)