okt 232011
 

Tenslotte nog een simpele klassieker uit de Indische keuken, kip smoor, en een meer eigenzinnige variant van een bekend visgerecht.

Smoor djawa kip
  • 3 tenen knoflook fijn gehakt, boemboe voor smoor djawa
  • per personen twee kleine of één groter stukje kip met botje (dijbeen, etc.)
  • olie
  • water
Kip bakken in de olie. Als bijna gaar de boemboe even mee laten bakken, alsmede de knoflook. Wat water er bij en laten pruttelen. Het moet inkoken, maar mag niet te droog worden.
Pepesan
Wordt in onze familie altijd gegeten met witte rijst, zure komkommer en wat seroendeng. Dit gerecht moet erg pittig zijn, als de boemboe niet heet genoeg is, doe er dan rustig wat verse rode peper bij. De santen verzacht de scherpte weer enigszins.
  • gestoomde makreelfilets. als bijgerecht is 1 per persoon voldoende, anders twee.
  • boemboe voor pepesan
  • 3 tenen knoflook zeer fijn
  • santen
  • olie
  • water
  • evt. rode peper of extra sambal
  • citroen
Bak boemboe en knoflook even op in de olie, blus met water en een flinke plak santen. Even zachtjes laten inkoken tot het dik is. Verdeel de makreel filet over 2 of 4 royale vellen alu-folie. Verdeel de boemboe er over. Boen een citroen schoon, snij in plakjes en leg er op. Vouw de pakketjes goed dicht en doe ze ongeveer 30 minuten in een oven (180-200 graden hete lucht).
Dit is eigenlijk een gerecht voor een hele vis. Je zou dus ook een goed schoongemaakt zeebaars of dorade kunnen nemen.

 

De komkommer schil je eerst en dan snijd je hem met de kaasschaaf in hele dunne plakjes. Daarover 4 el azijn, een gesnipperd sjalotje, en p/z. Het zuur een beetje verzachten met poedersuiker.

 

  One Response to “Kleine Rijsttafel (3)”

  1. Mmmmmm, ik kom hier via de Klaagmuur van web-log, eens even kijken wat jij doet en zie heerlijke recepten hier. Ik heb je dus direct bij m’n favoriete blogs gezet. Ik heb zelf namelijk niet veel talent tot koken en ook weinig fantasie (helaas).
    Ikzelf fotografeer vooral, schrijf en doe nu (tijdelijk?) de Uitwijkpost.

Leave a Reply to Margo Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)