okt 232011
 

Sylvia kookt vandaag samen met dochter en schoonzoon. Zij gaan een paar familierecepten maken die Sylvia van haar moeder en vooral van haar grootmoeder heeft geleerd. Gisteren maakte ze alvast de Seroendeng, en vandaag volgen er nog vier gerechten en twee bijgerechtjes en de rijst. Dat wordt dus een hele klus. Ik ben benieuwd: ik mag toekijken en foto’s maken en moet mijn mond houden en mij verder nergens mee bemoeien:-)

Zoals zo vaak in familierecepten liggen de hoeveelheden niet nauwkeurig vast, dat hangt ervan af wat er in huis is en of er (wat niets bijzonders was) kennissen mee komen eten. Je moet vooral op je smaak afgaan en dus veel proeven. Ik zet er voor de lezers van dit blog wel zo veel mogelijk hoeveelheden bij. Sylvia gebruikt gewoon boemboes van Koningsvogel, maar past de smaak soms aan door extra kruiden, ui, knoflook, etcetera, toe te voegen. Olie is altijd een neutraal smakende olie als zonnebloemolie.

Ik geef in dit bericht eerst de bijgerechtjes.

Aardappelkoekjes

Kook een paar aardappelen. Snipper een sjalotje fijn. Stamp de aardappelen fijn. Meng ze met de sjalotjes, z/p en nootmuskaat. Doe er eventueel een klein eitje door als het erg droog is. Bevochtig je handen en maak platte koekjes van het mengsel. Laat wat olie heet worden en bak telkens een paar koekjes tegelijk goudbruin. Laat afkoelen op een bord met keukenpapier.

Gebakken en gekruide tempé

Snij  3/4 blok tempé in dunne plakjes. het overblijvende kwart gaat in een ander recept. Doe in een diep bord 1 tl ketoembar, 1 el serehpoeder, een stukje goela djawa  en wat zout, citroensap of azijn of assemwater. Marineer de plakjes tempé 15-20 minuten in dit papje. Dan uit de marinade halen en wat laten uitlekken. Kort bakken in hete olie en dan weer laten uitlekken op keukenpapier.

Boemboe is een mengsel van fijngewreven kruiden, pepers,  ui, knoflook, en soms zaden, noten of sambal, dat de smaakbasis vormt van de meeste Indische gerechten. Je kunt het allemaal zelf doen, maar veel betere smaak dan een kant-en-klaar boemboe verkrijg je er niet mee. Ik maak het toch wel eens zelf, maar dat is dan omdat de versie die ik wil maken sterk afwijkt van de standaard versie.

Goela djawa is een soort Javaanse palmsuiker. Assem of tamarinde is zoetzuur van de vrucht van de Tamarindeboom, het is stroperig dus kan het best met wat water worden aangelengd.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)