sep 202011
 
In sept. 2006 kocht ik “China Modern” van Ching-He Huang. Ik maakte er een aantal gerechten uit: waaronder deze, die ik vanavond opnieuw maakte. De Chinese keuken kent een groot aantal trucjes. Zo maakt het inwrijven van kip met maizena de kip zachter in de mond. Dat zien we in dit recept. De  kip wordt daarna een uurtje gemarineerd. De saus is heel donker, zorg daarom voor vrolijke contrasterende kleuren in de groentes.
  • 400 gram kipfilet van goede kwaliteit in blokjes gesneden
  • 1,5 eetlepel maizena, masseer de kip daar mee
  • 2 eetlepels oestersaus waarin je de kip eerst een uurtje marineert
  • zout en witte peper voor in de marinade
  • 2 eetlepel fijngesneden knoflook
  • 2 eetlepel fijngesneden gember
  • fijngesneden bosuitjes (4)
  • zonnebloemolie
  • 200 gram paksoi (gesneden: blad grof, stengel fijn)
  • een rode en een groene paprika in stukjes
  • 1 groene peper fijn gesneden
  • sugarsnaps (handje vol – schoongemaakt en doormidden gesneden)
  • 2 dl kippenbouillon
  • een volle theelepel 5-kruidenpoeder
  • 2 eetlepels donkere sojasaus
  • 2 eetlepels rijstwijn (shaohsing) of sherry
  • Udon noedels (p.p. 90 gram)
  • maizena of allesbinder
  • fijngesneden bosuitje voor garnering

Marineer de kip een uurtje. Verhit dan een wok, doe er wat olie in en fruit de knoflook en gember een minuut, en daarna de kip. Als deze dichtgeschroeid is voeg de groentes toe, en zet wat lager. Blussen met de rijstwijn en de sojasaus. Voeg 5-kruidenpoeder toe. Nu de bouillon toevoegen, roeren en wat inkoken. Tenslotte binden met een papje van maizena of allesbinder. Bij het opdienen garneren met rauwe bosui.

Ondertussen per persoon 90 gram Udon noedels koken (8-10 minuten). Er zijn speciale mandjes voor, die je in het kokend water hangt, en als de noedels gaar zijn, schudt je het mandje even uit boven het water en gaan de noedels meteen op het bord. Kip, groente en saus er over en klaar.

  One Response to “Kip in donkere saus met noedels”

  1. Jan! Erg goed recept! Goed te bereiden en veel smaak. Dank.

Leave a Reply to Joost V. Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)