okt 192011
 

Ik maak niet vaak iets waarvan het resultaat zo zeer de verwachting overstijgt. Naar aanleiding van een recept in delicious maakte ik een gehaktbrood in een rol van bladerdeeg, en daarbij mijn eigen mosterdsaus. Plus gefrituurde koolraap en spinazie uit de wok.

Gehaktbrood

Het recept klopte niet helemaal voor mijn gevoel. Te weinig bladerdeeg en te kort in de oven. Dit is mijn versie:

  • 500 gram rundergehakt
  • een opgeklopt ei
  • een grote ui in heel kleine snippertjes
  • 2 tenen knoflook heel fijn
  • 2 el mosterd en 2 el tomaten ketchup
  • 1 el fijngehakte naaldjes rozemarijn
  • 1 kleine bos peterselie fijngehakt
  • z/p
  • broodkruim
Meng alle ingrediënten in een mengkom. Beetje z/p er bij en wat steviger maken met panko (broodkruim). Oprollen in lange dunne slierten en laten opstijven in de koelkast.
  • 1 rol bladerdeeg (snij in de lengte in 2)
  • 8 plakjes prosciutto
  • handje broodkruim
  • 1 geklopt ei.
Snij de rol bladerdeeg in twee. Beleg elk stuk met vier plakjes prosciutto. Strooi daar wat broodkruim over en verdeel er de gehaktrollen over. Rol dicht en bestrijk voorzichtig maar genereus met het ei. Dit gaat de oven in op 180- graden hete lucht, bij mij was het prachtig na 35 minuten.
Mosterdsaus
  • 1 prei
  • boter
  • witte wijn
  • 2 eetlepels heel grove en zachte mosterd
  • 2 tl Ras-el-Hanout
  • 1,5 dl crème fraîche
Smoor stukjes prei in boter, een kwartiertje. Giet er witte wijn en mosterd over, voeg de Ras-el Hanout toe en stoof weer een kwartiertje. Als het iets te zuur is, voeg wat suiker toe. Roer er de crème fraîche door en zet meteen uit. Nog even opwarmen voor gebruik.
Koolraap
De grootste verrassing was de koolraap. Ik had er partjes van gesneden in de vorm van frietjes, die gekookt tot ze al dente waren en oranje gekleurd. Dan even door bloem, opgeklopt ei en panko. Heel snel in de frituur en bewaren in een warme oven.
Al met al: heerlijk!

  3 Responses to “Gehaktbrood, mosterdsaus, koolraap en spinazie”

  1. Je creatieve inbreng bij deze recepten is weer fantastisch en leidt tot ongekende voedselbereidingen zoals gefrituurde koolraap. Klasse!!

    • Ottolenghi maakt op een dergelijke manier gefrituurde pompoen. Toen ik het oranje kleurtje na koken zag schoot me dat plotseling te binnen. Anders had ik ze zo opgediend. Ik denk dat ik de volgende keer een beetje verse en fijngesneden kruiden door de panko doe, dat geeft dan een extra leuke en smakelijke touch.

      De panko verbrandt heel snel, dit beslagje is alleen te gebruiken voor een kern die al gaar is. Als je met een koude binnenkant zou beginnen, is zo’n frietje misschien nog maar net warm van binnen. De oven is dan essentieel om ze goed door te warmen. Eigenlijk is dat hetzelfde als bij het recept voor visballetjes.

  2. De gefrituurde koolraap lijkt me heerlijk. Dat ga ik ook eens proberen. Overigens ziet het gehaktbrood er ook mooi uit!

Leave a Reply to MrOoijer Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)