aug 182011
 

Of het nu in Spanje is, of Maleisië, China, Korea en Japan, soms staan er lange rijen bij eenvoudige barretjes of stalletjes met overheerlijk voedsel. Gefrituurd of gegrild, goede familie-recepten die met uitgekiende ingrediënten ook in grotere hoeveelheden goed gemaakt kunnen worden.  Drie voorbeelden van vandaag uit een hapjes-kookboek.

Gegrilde St.-Jacobsschelpen met zoet-zuur van koriander en limoen

  • 1 fijn gesneden ui
  • 2 tenen knoflook heel fijn gesneden
  • 1 kleine groen chilipeper ragfijn gesneden (zonder zaadjes)
  • 2 el fijn gehakte verse gember
  • olijfolie
  • 2 el Nam Pla (Thaise vissaus)
  • 4 uitgeperste limoenen en geraspte schil van twee limoenen
  • schep suiker
  • 2 el korianderblad fijn gehakt
  • z/p, wat boter
  • 4 coquilles

Fruit ui, peper, gember en knoflook in wat olie zacht gedurende een paar minuten. Voeg limoen en Nam Pla toe, en laat zeker een kwartier sudderen tot de ui bijna onherkenbaar is. Maak op smaak met wat suiker en p/z. Vul bakjes met deze saus, daarop wat koriander, een coquille en tenslotte wat boter. Zet (een paar minuten) onder de grill op zijn hoogste stand.

Indiase aardappelballetjes

De koriander, munt en het erwtenmeel zorgen voor die typische Indiase smaak.

  • 350 gram gekookte aardappeln
  • 2 el fijngesneden munt
  • 2 el fijngesneden koriander
  • 1 fijn gehakte rode chili peper
  • 2 tenen knoflook fijn gesneden
  • 50 gram monchou
  • sap van 1/2 citroen
  • evt. wat water of room
  • z/p
  • 60 gram meel van kikkererwten
  • snufje bakpoeder
  • chilipoeder
  • frituur

Prak de aardappelen en meng met de citroen. Dan de kruiden, kaas en z/p er door heen. Als het wat te stevig is, helpt wat water of room. Maar het moet wel stevig blijven. Rol er balletjes van “zo groot als een walnoot”. Maak een mengsel van het meel, bakpoeder en wat chilipoeder. Voeg dan heel voorzichtig wat water toe, het moet een heel dik beslag worden.

Als het frituurvet heet genoeg is, op een graad of 170, doop dan de balletjes goed in het beslag, schud af en bak ze in een paar minuten gaar. Je moet er wel hooguit een paar tegelijk doen als de pan klein is.

Kokos-garnalen in loempiavelletjes

  • 150 gr gekookte aardappelen
  • 2 bosuitjes fijn gehakt
  • 1 tl korianderpoeder
  • beetje olie
  • 50 gr kokos en z/p
  • 8 grote rauwe garnalen zonder darmkanaal en gepeld. Klap ze open en sla ze plat
  • sap van 1 limoen en sesamolie plus wat sesamzaadjes
  • 8 loempiavelletjes
  • 1 ei geklutst
  • frituur

Bak de bosuitjes en het korianderpoeder met wat olie in een wok. Voeg aardappelen toe en bak even mee. Roer de kokos er door en wat z/p voor de extra smaak. laat afkoelen.

Marineer de garnalen in de limoen en sesamolie en -zaadjes gedurende een uurtje. Haal ze er dan uit en snij ze open, klap ze dubbel en sla plat.

Neem een loempiaveletje, vouw het dubbel, en leg daar een garnaal op met daarop wat aardappelmengsel. Rol er een loempia van, die je dicht plakt met wat opgeklopt ei.

Frituren op 180 graden. Opdienen met een zoete chilisaus.

Lekker!!!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)