Afgelopen donderdag had ik vier ex-collega’s met hun partners op bezoek. Een gemengd gezelschap, met twee niet-vleeseters, één niet-viseter en dan nog iemand die licht halal eet. De maaltijd werd dus halal (op de drank na) met een mengsel van vegetarische, vlees-en visgerechten, een beetje een showcase van mijn (recente) lievelingsrecepten. Met uitzondering van voorgerechten is dit een rondje gerechten rondom de Middellandse zee: Italië, Turkije, Tunesië, Libanon en Israël en zelfs Iran.
Gravad lax (gemarineerde zalm) van wilde zalm met mierikswortelsaus
of
Kwarteleitje op toast met truffeltapenada
Snijbonensalade,
Kisir (Turkse salade van Bulgur)
Bloemkooltaart à la Ottolengi
Kibbeh (Tunesische pastei) van vis met citroen, sinaasappel en koriander
Gehaktbrood à la Ottolenghi
Dessert met feijoa,
Semi-freddo van mispels,
Semi-freddo met hazelnoten en chocolade en
Amandeltaartje met kweeperencompote.
Een paar recepten waar om gevraagd is.
Mierikswortelsaus
- 1/2 potje mierikswortel
- 1 bakje crème fraîche
- paar tl zeer grove mosterd
- wat room
- p/z
Semi-freddo van mispels en granaatappelsiroop
Zoals ik eerder schreef: ik maakte een proefversie, die vond ik niet zo erg de moeite waard, maar de volgende dag was hij lekkerder! Het lijkt er op dat de smaken pas tot hun recht komen als de semi-freddo weer een beetje gaat smelten.
- 500 gr mispels
- 1 ei
- 25 gr suiker
- 2 tl granaatappelsiroop
- 1 dl slagroom