mrt 172011
 

Soms, heel soms, maak ik iets wat mij zelf helemaal verrast door de smaak. Vanavond gebeurde dat. Ik kocht twee verse coquilles, maakte die schoon, en legde het vruchtvlees met het koraal in de schelp. Sausje er over, dicht plakken met bladerdeeg, en dan 20-25 minuten in de oven. Er gebeurde iets onverwachts: de koraal was opgelost en had de saus een enorm rijke smaak gegeven.

  • 2 St Jacobsschelpen (vers), schoongemaakt en koraal bewaard (zie foto)
  • 1 plakje bladerdeeg in 4 reepjes
  • peper, zout

Voor de saus:

  • 1/2 dl visbouillon, 1/2 dl witte wijn
  • 1 fijn gesnipperd sjalotje, drupje olie
  • 1/2 dl room
  • ragfijn gesneden ringetjes prei
  • wat peterselie

Smoor de sjalot, blus met wijn, dan visbouillon er bij en langzaam inkoken. Zeven. Room er bij en weer wat inkoken.

Als het dik genoeg is vuur uitzetten en de prei en peterselie er door roeren.

Coquilles schoonmaken. Beetje z/p. Bedekken met de prei en peterselie. Sausje er over druppelen. Randen dichtplakken met het bladerdeeg . Dit ging de oven in op 180 graden tot het bladerdeeg echt gaar was, ongeveer 25 minuten. De smaak was een openbaring. Ik wist niet dat de koraal zou smelten.

NB: ik heb het een tweede keer gemaakt, eind januari 2012, en toen was het koraal niet gesmolten. Misschien moet je het eerst klein snijden, maar dat is dan weer iets voor een volgende keer. 

  2 Responses to “Coquilles in de schelp”

  1. Ben ik nu officieel een blog stalker?:0
    Nog eén om te verzamelen. Ik heb plots besloten m’n eigen mini kookboek/ magazine te maken. Misschien is het ‘The January blues’, maar de kookboeken van tegenwoordig zijn of te complex – masterchef niveau- of ietsjes saai.
    Nogmaals bedankt!
    Gr
    M

Leave a Reply to Marijn Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)