sep 242011
 

Je weet niet wat je proeft – daar komt dit wel op neer. Als de cake/taart klaar is, dan is het lastig proeven wat de ingrediënten zijn. Je proeft helemaal geen bloemkool. Je proeft een overweldigende licht exotische smaak, bij dit recept van Yotam Ottolenghi (in mijn versie).

  • een middelgrote bloemkool in roosjes (ongeveer 700 gram) gesneden
  • 100 gram gruyere, 100 gram parmezaan
  • 1 dl olijfolie
  • 3 kleine sjalotjes gesnipperd
  • 1 rode ui in ringen en de ringen in kwarten
  • 25 gram basilicum fijn gesneden
  • zout, peper, 1/2 tl kurkuma, 1 tl chili-poeder
  • 7 eieren, 120 gram bloem, 2 tl bakpoeder
  • zachte boter, sesamzaadjes
  • springvorm 20 cm en bakpapier
  • oven op 180 graden hete lucht.
Kook de bloemkoolroosjes beetgaar (ongeveer 10 minuten) en giet af. Smoor de fijngesnipperde sjalotjes in de olie tot ze zacht zijn. Meng in een grote kom de eieren, de kaas, kurkuma,  chili-poeder en z/p. Klop flink op met de garde. Zeef de de bloem en het bakpoeder en meng door het eiermengsel. Meng de afgekoelde bloemkool er voorzichtig door met de afgekoelde sjalotjes.
Ondertussen heb je op de bodem van de springvorm bakpapier gelegd, en de randen ingevet met flink wat boter. Giet er wat sesamzaadjes in, en draai zo rond dat de randen bedekt worden. Stort dan het bloemkool-kaas-ei mengsel in de vorm. Gooi de rauwe ui over de top en druk naar binnen. Bak 45 minuten in de oven op 180 graden.

  2 Responses to “Bloemkoolcake”

  1. Hoera! Ook weer terug in foodiesland. De ware foodblogger laat zich niet kennen door een beetje tegenwind. Proficiat met dit alternatief.

  2. Ik heb deze taart de afgelopen dagen nog twee keer gemaakt. Eerst precies volgens bovenstaand recept en daarna wat aangepast, met dragon en basilicum, met een iets grotere bloemkool en er ook nog een 50 gram blauwschimmel kaas bij. Dat voegt wel een tikje smaak toe, vooral de dragon, de blauwe kaas was echter nauwelijks te proeven. Daar kunnen we dus nog verder mee experimenteren. Het is in ieder geval best een flexibel recept.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)