mei 232011
Ik loop wat achter met bloggen. Dit maakte ik op zondag 15 mei. Elk jaar in het voorjaar maak ik wel een paar keer aspergetaart. Het recept evolueert elke keer nog een beetje, al denk ik nu toch wel bijna de definitieve vorm van mijn recept te hebben gevonden.
Ingrediënten
- 10 witte AA asperges uit de Aspergehof Noordam in Woubrugge
- 1,5 ons gerookte zalm (ook uit de Aspergehof)
- 150 gram ricotta
- 50 gram zachte geitenkaas
- 50 gram crème fraîche
- 3 grote eieren van de boerderij
- ruim bieslook
- geraspte schil van een halve citroen
- 6 velletjes bladerdeeg uit de vriezer
Werkwijze
- Maak de asperges schoon en kook deze 10 minuten of tot ze gaar zijn (prikken met een puntig mesje). Laat uitdruipen.
- Ontdooi de velletjes deeg en maak er een bodem voor de taart van. Bedek de bodem met “bakboontjes”. Bak deze bodem 10 minuten voor in de hetelucht oven op 200 graden.
- Bedek de bodem met reepjes gerookte zalm.
- Halveer de asperges, leg de toppen in een cirkel op de zalm. Halveer de andere helften nog een keer en leg die er tussen.
- Vul de overblijvende holtes met ricotta en geitenkaas.
- Kluts de drie eieren goed los. Meng daardoor bieslook, citroenrasp en de crème fraîche. Giet het mengsel in de taart.
- Bak de taart 30 minuten af in de oven op 180 graden.
Opmerking
Dit keer zou ik eigenlijk niet weten wat ik nog moet veranderen. De taart was heerlijk en ging snel op. Voor de vorige recepten, kijk hier: