jul 132010
 

Nog één dagje en die oranje waan(zin) is weer voor een paar jaar over. Gut-gut wat zou ik me hebben kunnen ergeren, maar nee, het heeft ook z'n voordelen, zoals met de hond op het strand wandelen op een prachtige zomeravond en dan toch geen mens tegenkomen.

Wij brachten deze TV-avonden door in de tuin met hapjes en drankjes. Zonder beeld en veel geluid. Bij ons in de buurt toeteren ze gelukkig niet zo veel. Ik had een nieuw portable (inductie) kookplaatje gekocht dat heftig genoeg is om op te frituren of te grillen, zelfs roerbakken gaat redelijk goed.

Zo maar wat recepten uit de afgelopen weken.

Gefrituurde sardienen.

Marineer de sardienen met komijn, limoen en peper volgens een recept van Casa Moro (zie hier). Wentel ze licht door bloem.

Frituur in een laagje neutrale olie. Serveer met schijfjes limoen. Twee per persoon bij een salade en stokbrood.

Aziatische mosselen.

Maak een kruiden- plus groenten-mengsel van een rode peper, prei, ui en een sereh-stengel (citroengras). Smoor dit in wat boter of olie. Begiet dan met een glas witte wijn en kook de mosselen in dit mengsel (in een grote pan kun je wel 2 kg mosselen kwijt). Deksel er op en in 5 minuten gaar stomen.

Kun je nu meteen eten (met een beetje mayo), of later in de halve schelpen grillen – dan nog wat extra boter en kruiden er over heen.

Gefrituurde rode mul.

Ik had nog nooit eerder rode mul gefrituurd, maar het is een aanrader. Je maakt ze eenvoudig schoon, en ontschubben gaat ook makkelijk. Snij kruiden: koriander, peterselie en bieslook heel fijn. Meng de kruiden in een bakje bloem. Doe ook een vleugje cayenne peper door de bloem. Haal de mul door de bloem en frituur net als de sardienen hier boven. Serveren met partjes citroen.

Gegrilde kipkluifjes.

Maakten we klaar om mee te nemen naar een tapasavond elders. Twee kilo kipkluifjes, of drumsticks. Pers er drie limoenen over uit. Bestrooi met één ruime theelepel kaneel en drie flinke eetlepels Koreaans peperpoeder. Gebruik geen zout, want het poeder is behalve gepeperd ook zout. Ruim 6 tenen fijn gehakte knoflook. Goed door elkaar mengen. 45 minuten in een hete oven (180 graden), na een half uur keren.

  One Response to “Zomers knoeien”

  1. Lijkt me wel lekker. Heb een fijne warme dag.LEEF UIT WAT GOD JE GEEFT: EEN NIEUW BESTAAN.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)