jul 272010
 

Er is zo veels moois te koop dat het geen enkele moeite kost om te improviseren en toch iets heel lekkers op tafel te zetten. Koppel daar aan het soms voortreffelijke zomerse weer, lekker buiten eten, en dan schiet het fotograferen van en bloggen over eten er wel eens bij in. Dan toch maar even een kort overzicht van een paar gerechten van de afgelopen weken die het waard zijn te beschrijven, al was het maar als inspiratie.

Crostini met avocado, tomaat en geitenkaas

Stokbrood roosteren onder de gril. Mengseltje maken van geprakte avocado met wat citroen, knoflook en kruiden. bedekken met wat gehakte tomaat en geitenkaas.

Kreeft met een salade van appel en kervel

De dag voordat mijn visboer op vakantie ging had-ie nog een kleine Canadees kreeft voor me meegenomen. Koken in een court-bouillon (die ik na gebruik weer in de vriezer bewaar). Kooktijd 1 minuut plus het gewicht van de kreeft / 100. Dus een kreeft van een pond 1+5 minuten. Schoonmaken is een handigheidje geworden inmiddels.

Halve appel plus kervel fijn snijden. Week wat saffraan 20 minuten in een eetlepel heet water en roer dat er door met een paar eetlepels zelf gemaakte mayonaise.

Rode mul op een bedje van postelein

Postelein is zo'n gehaktballengroente, die het mijns inziens veel beter doet met vis. De groente een paar minuten wokken in wat olie met een teentje knoflook is voldoende. Zit er dan nog te veel vocht in, dat een beetje er uit knijpen.

Bak de vis kort maar heel heet op de huid zodat je een mooi korstje krijgt. Op de postelein leggen.

Probeer eens een gribiche-achtige saus: een zacht gekookt ei heel fijn prakken, beetje limoensap en flink opkloppen, geleidelijk wat olie er bij. Het moet een beetje dikker worden, hoeft nog geen mayonaise te zijn. Dan wat gesnipperde bieslook er door of andere kruiden. Op smaak maken met nog wat limoensap.

Aardappelen met speciebonen uit de oven

Mooie kasbonen? Kook ze 10 minuten. Kook de aardappelen 12 minuten. Fruit een uitje, twee kleine rode paprika's en een groen pepertje (allemaal fijn gesneden) even zacht in wat olie. Snijd drie tomaten in plakjes. Doe alles door elkaar in een ovenschotel, beetje olie er over en warm nog 20 minuten in een oven van 180 graden.

Zomervruchten met ijs

Koop veel heerlijk zomerfruit: bramen, frambozen, rode bessen, goede aardbeien, meloen, kruisbessen, aalbessen. Verzin het maar. Maak een flinke bak klaar en giet er een beetje drank over (Grand Marnier is prima). Opdienen met ijs, vooral het sorbet ijs van AH vinden we hier lekker bij (citroen en passievrucht). Maar roomijs met stukjes chocolade is ook heel lekker. Op de foto een bakje van suiker, gemaakt door de vriendin van mijn zoon. Smelt suiker. Druppel dat in een soeplepel en laat snel afkoelen (bijvoorbeeld in koud water). Pel voorzichtig uit de lepel.

Limoncellotaart

In de categorie mislukkingen: ik maakte een variant van deze populaire taart met aardbeien er op. Ik had de aardbeien er de laatste vijftien minuten in de oven bij gedaan: nooit meer doen, het wordt een kliederboel. Smaakte nog wel goed, maar niet helemaal zoals het hoort.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)