jun 272010
 

Zaterdagavond kwam mijn zus met haar man bij ons eten. Grappig: vanwege het mooie weer hadden ze hun camper naar een terrein in de buurt gereden en kwamen ze het laatste stukje heerlijk op de fiets.

Als voorgerecht maakte ik deze namaak Pekingeend pannenkoekjes. Voor vier personen.

Vrijdag maakte iets dikkere pannenkoekjes zelf in de koekenpan, maar zaterdag vond ik die toch te stug, en besloot ze alsnog te vervangen door een voorraadje van deze flinterdunne “echte Chinese” uit de vriezer.

  • een flinke tamme eendenborst, vet eraf gehaald
  • marinade: 1 tl vijf kruiden-poeder, 1 el sesamolie, 1 el lichte sojasaus
  • 1/2 komkommer, in reepjes gesneden
  • 3 bosuitjes, in reepjes gesneden
  • kommetje Hoi-Sin saus
  • 12 Chinese pannenkoekjes voor Pekingeend
  • beetje zonnebloemolie

verder:

  • oven op 220 graden
  • stoompan
  • koekenpan

Marineer de eendenborst een uur. Keer regelmatig om.

Stoom de pannenkoekjes drie tot vier minuten. Leg ze naast elkaar klaar op het werkblad om te drogen en af te koelen. Snij de rest van de ingrediënten.

Als de marinade-tijd over is, doe een beetje olie in de koekenpan. Schroei op heel hoog vuur de eend dicht. Zet hem dan 8 minuten in de oven.

Ondertussen smeer je op elk pannenkoekje een flinke tl Hoi-sin saus, en legt daarover de reepjes komkommer en bosui.

Als de acht minuten voorbij zijn: haal de eendenborst uit de oven. Snijd in vier gelijke stukken en snijd dan elk van die stukken weer in reepjes. verdeel de reepjes gelijkelijk over de pannenkoekjes. Rol die op. Meng de rest van de Hoi-sin saus aan met wat water en bedruppel elk bord met wat saus. Dan daarnaast de pannenkoekjes.

Een heel apart voorgerecht dat je ook heel goed kunt gebruiken in een maaltijd die verder helemaal niet Chinees is! Erna had ik zeetong met asperges op Hollandse wijze…

Als leuke variatie kun je ook een of twee lamshaasjes gebruiken, marineer die dan niet.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)