jan 012010
 

Tachtig procent van alle oesters die in België jaarlijks worden geconsumeerd, verdwijnt op één avond in de magen van onze zuiderburen: op 31 december. De Zeeuwen kunnen ze nauwelijks aanslepen, dus dat drijft bij ons ook de prijs flink op.

Maar waar geef je je geld liever aan uit: een beetje vuurpijl kost al snel een euro, een oliebol bij de beste oliebollenkraam van Nederland gaat voor 90 eurocent. Wat kost aan het eind van het jaar een oester? Van 50 cent voor een simpele creuse tot meer dan het driedubbele voor een mooie platte Zeeuwse, maar allemaal even lekker.

Zo gek zijn die Belgen dus niet. Ik ook niet. Ik parkeerde mijn auto bij de slechtste oliebollenkraam van Nederland, liep daar met een grote boog om heen en haalde op de markt van Leiden een mandje met de beste Zeeuwse platte oesters.

Een held in het openen van oesters ben ik niet. Ik ben een beetje te voorzichtig sinds ik me daarbij ooit in mijn hand stak. Maar ach, half uurtje later, beetje limoen en peper er over, glaasje champagne Cava er bij en smullen!

PS: ze blijken in België op 31-12 ook graag kreeft te eten. Dat idee bewaar ik voor over 364 dagen.

  One Response to “Oudejaarsoesters”

  1. Heerlijk, oesters! Ik ben alleen zo’n barbaar die er Tabasco bij wil ;-) En in dat openen ben ik ondanks zo’n handschoen en mes ook niet zo handig. Wat dat betreft werken St. Jacobs een stuk beter mee.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)