jun 272010
 

Vanaf half maart waren er al de eerste voorjaarsgroenten zoals de Hollandse asperges uit de kas en de jonge doperwtjes uit Spanje. Alles van de koude grond was een paar weken later dan vorig jaar, maar het was een feest met die lambada aardbeien, asperges, tuinboontjes, doperwtjes, raapstelen, nieuwe aardappelen en postelein. En niet te vergeten de kreeften uit de Oosterschelde, de hangmosselen van Neeltje Jans mosselen die eind juni al weer terug zijn, en de verse Hollandse nieuwe haring (die overigens grotendeels uit Denemarken komt).

En de laatste: verse kapucijners, ofwel blauwschokkers, het ras met de purperen peulen die bij het doppen afgeven en je vingers kleuren. Ook wat later dan anders en ook nog heel duur, maar afgelopen week kocht ik toch een kilo. Héél erg lekker. Je hoeft ze eigenlijk alleen maar even een paar minuten te koken: en dan nog kort stoven in roomboter met een uitje en stukjes knoflook.

Ik heb de laatste drie maanden naar mijn gevoel opvallend weinig nieuwe recepten gepubliceerd, en dat komt vooral omdat deze heerlijke groentes en fruit het beste tot hun recht komen door ze zo puur mogelijk klaar te maken. Over asperges schrijf ik elk jaar hoe dat ik dat doe, in de asperge-bouillon of in een braadzak, en bij de andere groentes is het nog veel simpeler.

Raapstelen uiteraard rauw in een stamppotje, al schijn je er ook een soort saus van te kunnen maken in de blender. Postelein even in de wok, en tuinboontjes, kapucijners en erwtjes een paar minuten koken, daarna een likje boter er bij.

Ik blijf er bij dat verse kapucijners nog lekkerder zijn dan verse doperwten, ben benieuwd wat mijn lezers er van vinden! 

  2 Responses to “Oude bekenden puur natuur klaargemaakt”

  1. Ik blijf van mening wisselen afhankelijk van wat ik eet. Hier waren de verse doperwten vorige week pas te koop, 8 Euro de kilo vond ik nog net wat teveel. Kapucijners heb ik bij mijn groente-adres (een boer hier in de buurt) nog niet gezien.

  2. Verse kapucijners lekkerder dan erwtjes, hangt ook een beetje af van de bereidingswijze en wat je er bij eet. Maar wat mij betreft heb je gelijk. Lepeltje ganzenvet erdoor… Maar ik ken iemand die zweert bij in roomboter gaargesudderde erwtjes met munt.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)