apr 282010
 

Met een ex-collega bezocht ik de afgelopen dagen een aantal wijnboeren in de Elzas. Hij is afkomstig uit de streek, dus dat opent deuren.

De wijnen van deze wijnboeren zul je niet zo makkelijk vinden in Nederland. Ze verkopen vooral lokaal en aan bezoekers. Het zijn heel bijzondere wijnen die met veel zorg en liefde zijn gemaakt, waarvan de betere ook nog jaren weggelegd zouden kunnen worden.

Domaine Rietsch in Mittelbergheim

"Jean-Pierre Rietsch fait des vins fins et complexes, très représentatifs des terroirs autour de Mittelbergheim en Bas-Rhin. Il n’arrête pas de se mettre en question à la fois en terminant sa conversion bio, mais aussi en essayant chaque année de faire des cuvées inédites, pas obligatoirement reproduites d’un millésime à l’autre, mais toujours fruits de son imagination et ce que la nature lui suggère."

Hier werden we ontvangen door de 76-jarige eigenaar zelf. Als ik mij goed herinner was hij al de 7e generatie wijnmaker. Zijn vader produceerde nog in bulk voor de coöperaties, maar hij is zelf begonnen te bottelen en hij maakt nu een hele verscheidenheid aan (soms zeer inventieve) wijnen. Ze produceren meer en meer biologisch (omdat de vraag daarnaar groeit), maar vooral met zo weinig mogelijk toevoegingen. Bijzonder is dat hij de wijn lang op vat laat (tot wel 13 maanden): de 2009 was dus nog niet gebotteld. De kelder is een bezienswaardigheid op zich: ruim 100 jaar oude vaten in een kelder uit de 16e eeuw.

Deze wijn heb ik in Nederland via Google niet kunnen vinden. Ik kocht vier Grand Cru’s 2007 Zotzenberg van verschillende druiven — typische bewaarwijnen, en nog flink wat soorten wijnen die het goed zullen doen bij een etentje.

Domaine Stoeffler in Barr

Deze maker van uitsluitend biologische wijnen bezochten wij vrijdag. Zijn productieproces klinkt bedrieglijk simpel: oogsten (met de hand) – langzaam persen – langzaam fermenteren in oude eiken vaten en dan bottelen. Er wordt niets toegevoegd. Dat klinkt natuurlijk simpel, en dat is het ook: een beetje te simpel. Het luistert allemaal heel precies.

Zoals gebruikelijk in de Elzas maken ze vooral cuvées: wijnen van één druivensoort. Ze maken ook onderscheid naar terroir (gebied). Niet elk jaar, maar wel als het weer het toelaat maken ze een wijn van een late oogst (Vendanges tardives — een Spätlese dus).

De Grand Cru’s in Barr komen van de Kirchenberg — de berg tegenover een kerk (zie foto’s), en heel bijzonder is dat mijn ex-collega een aantal jaren daar dominee was. Ik kocht een paar Grand Cru´s 2008 Kirchberg de Barr Pinot Gris en Gewurtztraminer.

We hebben ze gevraagd of de wijn in Nederland te krijgen is, maar dat wisten ze niet. Men exporteerde vooral voor restaurants, in nogal wat verschillende landen, waaronder zeker België. Op Google kan ik vinden dat ze misschien in Den Haag te koop zijn.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)