jun 172010
 

Rivierkreeftjes waren in de Middeleeuwen zo talrijk dat het als voedsel niet hoog in aanzien stond. Dat veranderde toen ze schaarser werden en in de negentiende eeuw waren deze écrevisses echt haute cuisine geworden. De schaarste werd zowel door overbevissing als door verontreiniging veroorzaakt. In de 20e eeuw zijn in heel Europa de inheemse soorten verder teruggedrongen door Amerikaanse soorten die werden uitgezet of ontsnapten.

In sommige delen van Nederland is de Amerikaanse rivierkreeft inmiddels zeer talrijk, een plaag dus eigenlijk. De marktkoopman had er 1,8 kilo van – een stuk of 50, die ik mocht meenemen voor een zacht prijsje. Dat lijkt veel, maar je houdt er maar een paar ons vlees aan over. Dat zit in de staart, waar het vrij makkelijk uit te halen valt. Darm kanaaltje wel verwijderen. Er zit ook nog wat vlees in de scharen, maar dat is een heel gepeuter voor een paar kubieke millimeters vlees.

Ik kookte ze 5 minuten in een court bouillon, en liet ze afkoelen (zie foto). Ik haalde het vlees uit de staartjes. De resten kunnen bewaard blijven voor een mooie bouillon. Opgediend met een zelf gemaakte mayonaise, stukjes gebakken artisjok en tomaat.

Oordeel: heel lekker, maar minder verfijnd dan zeekreeft. Veel werk ook.

  3 Responses to “Nederlandse rivierkreeftjes”

 1. Ben wel benieuwd want deze dingen staan al lang op mijn verlanglijstje: Wees eens eerlijk over de smaak. Gronderigheid?
  Zou je ze nogmaals kopen?

 2. Dag Jurgen. Heel lichtelijk gronderig. Vandaag na een dag buiten de deur te zijn geweest kwam ik weer thuis en ik rook ze nog. Smaak prima als je je over de geur bij het klaarmaken heen kunt zetten, maar ook ik denk: even niet nog een keer.

 3. Geachte meneer Ooier,

  Wat leuk en herkenbaar.

  Juni 2009 ben ik eens op jacht gegaan naar deze kreeftjes en heb er een stuk of vijf gevangen. Gewoon hier in Den Haag.
  Gewapend met een hengeldeel en een nylon lus er door heen is het mij gelukt om een vijftal van deze rakkers te vangen. Het watertje waarin ik ze ving is vergeven van deze kreeftjes maar niemand vangt ze.

  Gek genoeg zijn het de zelfde kreeftjes als die we kopen in de supermarkt. De Procambarus clarkii beter bekend als de rode Amerikaanse rivier kreeft. Een ware plaag voor menig watertje.

  Voor een paar foto’s verwijs ik graag naar http://www.remianja.mijnalbums.nl , even kijken onder het kopje kreeftjes (DH).

  Wat de smaak betreft vind ik de gronderigheid heel erg mee vallen. Ze smaken anders dan uit de winkel, maar bevatten geen conserverings middelen, geen extra zuren nitraten of zouten en smaken puur naar kreeftjes. Ik (we) hebben ze geproefd met een zelfgemaakte cocktailsaus. Wij vonden ze best lekker en voor herhaling vatbaar.

  Zelf vind ik het de moeite waard maar helaas alleen de staartjes is alles wat je van het beestje overhoud, en dat is niet veel.

  Op de foto site ook een zelf gemaakt vuikje. Gemaakt van twee vijver-plantenbakken en wat gaas. Met wat tywraps in elkaar geknutseld.

  Oh ja het watertje is de Oude Buizerdlaan in Den Haag maar ze zitten tegenwoordig bijna overal in de randstad.
  http://www.thefishcommunity.com/forum/index.php?showtopic=6614&st=45

  Groet

  Remi

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)