jun 132010
 

Klapbessen of kroezels

Klapbessen noemden wij in de jaren vijftig de kruisbessen. En in het Brabant van mijn schoonvader zeiden ze kroezels. 

We hadden later zelfs een struik in de tuin. De vruchten waren harig en de struik stekelig. Ik kan mij niet herinneren dat ik ze de laatste dertig jaar ooit ergens gegeten heb, maar plotseling waren ze er op de markt. Deze vruchten waren glad. Wonderlijk hoe dan herinnering werkt: het smaakte nog precies hetzelfde. Pas dagen later realiseerde ik me dat de smaak op die van kiwi's lijkt: een vrucht die we in die jaren vijftig nog helemaal niet kenden.

Deze bessen verdwenen in een taart volgens dit recept (vervang de aardbeien door kruisbessen).

Pitvis

Deze vis lag afgelopen zaterdagochtend in een kleine hoeveelheid bij de visboer, een beetje achteraf. Ik had ze nog nooit eerder gezien en er ook nog nooit van gehoord. Het was bijvangst, zeiden ze. Moest ik eens proberen: ik kreeg voor niets een kleintje mooi schoongemaakt mee, als ik woensdag maar kwam vertellen wat ik er van vond.

Zo schoongemaakt lijkt het wel een poon, maar de structuur van de graten is heel anders. De smaak kwam wel in de buurt, best een lekker visje dus.

Op de foto ligt hij, net gebakken in roomboter, op een mini broodje met stukjes groene peper en halve cherry tomaatjes.

Kemmetje?

Tja, ik weet eigenlijk niet hoe je dit schrijft, want ik kan het nergens vinden. Kreeften van zo'n 1-1,5 pond werden laatst door een kok zo genoemd. Maar of ik het goed verstaan heb? Het staat niet in Van Dale, en ook op Internet kan ik het niet vinden. Wie weet wat het goede woord is?

  3 Responses to “Moeilijke woorden”

  1. Mooi en vrolijk al het eten. Het is smakelijk. Heb een goede zondag.

  2. Wat grappig wat je schrijft over kruisbessen smaak/kiwi smaak. Ik zei dit weekend precies hetzelfde.
    Groet,
    Els

  3. Daarom wordt de kiwi ook wel de Chinese kruisbes genoemd. De oudhollandse benaming voor kruisbessen vind ik mooier: stekelbeziën.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)