feb 282010
 

Dit is een (heerlijk) toetje dat ik gisteren maakte voor een familie-etentje van vanavond.

Bavarois betekent “uit Beieren”, het algemene kenmerk is dat het een koud mengsel is van een vruchtenmousse of vla met (slag)room, waaraan gelatine wordt toegevoegd om het geheel steviger te maken.

Soms zie je daarom dus dat er eierdooiers door gaan, want dat is de basis voor een vla (zoals vanille- en custardvla). Anderzijds wordt er ook vaak opgeklopt eiwit toegevoegd, naast (en deels ter vervanging van) de slagroom. Zoals in onderstaand recept. Voor 8 porties.

Ik maakte deze bavarois met vers fruit. Voor de vruchtenmousse:

  • 2 mango’s (ongeveer 400 gram vruchtvlees)
  • sap van 2 limoenen
  • 3 eetlepels limoncello (limoenlikeur — optioneel)
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 5 velletjes gelatine

Maak het vruchtvlees van de mango in een blender fijn. Meng in een pannetje met het limoensap, de limoncello en de suiker. Warm flink op, maar het hoeft niet te koken. Week ondertussen de velletjes gelatine in (heel) koud water. Zijn de gelatine-blaadjes zacht, los ze dan op in het warme mango-mengsel. Laat afkoelen, totdat het mengsel wat stroperiger wordt.

Voor de room:

  • 2 eiwitten
  • 300 gram slagroom

Maak een kom heel goed vetvrij. Klop met een mixer de eiwitten in die kom op tot ze heel stevig zijn. Klop daarna in een andere kom de slagroom ook behoorlijk stevig op. Meng eiwit en slagroom voorzichtig. Meng daarna de mangomousse er goed maar voorzichtig door. Zorg dat de lucht er niet uit gaat.

Schenk deze nog vloeibare bavarois in glazen, bakjes of in een taart- of puddingvorm. Zet minimaal 8 uur (overnacht) in de koelkast.

Wil je ze voor gebruik uit de bakjes of de vorm halen, dan kun je ze het beste (heel) even in een bak warm water zetten, dan gaat het storten beter.

Ik diende het op met wat frambozen. Zie de foto. Iedereen vond het héél lekker.

NB. met deze verhoudingen bleek de bavarois na een uur buiten de koelkast weer langzaam in te zakken en  te smelten. Misschien moet er dus in het begin een extra blaadje gelatine bij.

  3 Responses to “Mango-Limoen Bavarois”

  1. Kan ik in plaats van mango’s ook bv peren gebruiken? Ik heb er veel en ze zijn zeer rijp.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)