apr 302010
 

De dag voor Koninginnedag de weg op betekende gisteren zelfs vroeg in de middag al een file van Schiphol naar Abcoude. We kortten de tijd door 1,5 keer dezelfde CD te draaien.

In Abcoude meteen over de brug rechtsaf en dan een tijdje de weg volgen, tot het Rijksstraatweg wordt. Daar ligt de Lindenhoff, een boerderij met één van de meest exclusieve delicatessenwinkels van ons land. Begonnen als toeleverancier van eigen Gasconne rundvlees voor de betere restaurants, groeide het door tot groothandel en tegenwoordig kunnen ook particulieren door de week in de winkel (Marché) terecht.

Ik keek mijn ogen uit. Kazen waar ik alleen over gelezen had maar die ik nog nooit had gezien. Groentes van de beste kwaliteit. En dan die slagerij! Hier valt nog veel te ontdekken en vooral ook veel te leren.

Goudse Oplegkaas

Ik kocht onder meer een stukje van deze kaas, die was “in de aanbieding”. Dit is een heel bijzondere (oude) rauwmelkse boerenkaas van zomermelk, die extra lang moet rijpen. Door de omvang van de kazen (meer dan 20 kilo) gaat het rijpen langzaam. Boeren Goudse Oplegkaas moet minimaal 20-24 maanden gerijpt zijn voor hij mag worden verkocht, maar bereikt zijn top vaak pas na 3-4 jaar. Ondanks de hoge leeftijd blijft hij snijdbaar.

Er zijn nog maar twee plaatsen waar deze kaas wordt gemaakt: in Rijpwetering en in de Weipoort bij Zoeterwoude. Ja, inderdaad, gewoon bij mij in de buurt!

Carpaccio van Bresaola met Goudse Oplegkaas

Ik maakte met de Oplegkaas een variant van een eerder recept (zie hier): dun gesneden Bresaola, rucola, pijnboompitten, partjes limoen, krulletjes Goudse Oplegkaas en wat mooie olijfolie.

Entrecote

Ook kocht ik een kalfs-entrecote van zo’n 240 gram. Uitermate mals vlees. Ik schroeide het dicht in een heel hete koekenpan, deed er toen wat zout en peper op en gaarde het 8 minuten na in de oven. Een klein klontje boerenboter er over laten smelten en klaar. Verrukkelijk!

We aten er de asperges en worteltjes met limoen en vanille bij. Dit keer sneed ik ook de asperges in de lengte in twee, en de wortelen in vier. Ik verlengde de kooktijd naar 50 minuten. Superlekker!

  3 Responses to “Lindenhoff, Baambrugge”

  1. MrOoijer, het is daar inderdaad Luilekkerland! Ik kom er met enige regelmaat -het ligt zo lekker dichtbij Amsterdam- en koop er dan vaak dikke koteletten van het Baambrugs big. Wat een vlees!

  2. vaak hebben ze daar nagelhout. Dat is lekker!

  3. Wokken!
    Is dat op een normaal, hoog vuur, of heeft u een speciaal, rond gasvuur voor hoge (350+°) temperaturen?
    Dit laatste wordt inderdaad in Nederland gemaakt, maar is onbetaalbaar voor de niet-commerciéle keuken, maar wel de enige wijze om ècht te kunnen wokken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)