Die twee kreeften van gisteren gingen schoongemaakt de koelkast in. Vanavond maakte ik er dit voorgerecht mee. Voor twee personen, maar de porties kun je ook makkelijk halveren voor vier.
Mayonaise
- 1 dooier
- sap van een halve limoen
- 1 tl honing mosterd
- 1 tl gember siroop
- snufje zout
- 2 dl neutrale olie
- 3 el verse fijn gesneden dragon
Ik heb gemerkt dat ik de mayo het makkelijkst maak in de kom van de mixer. Dooier, mosterd, limoen, siroop, zout gaan in de kom. Laat de mixer draaien in de laagste stand en voeg langzaam de olie toe. Voor je het weet heb je mayonaise. Voor dit recept moet de mayonaise niet te stevig zijn. Dus op tijd stoppen.
Snij de kruiden héél fijn en meng er door.
Garnituur
- 2 bodems van artisjok. Vers en zelf gekookt;
- 1/2 zoet-zure appel
- beetje olie
- sap van een halve limoen
Kook twee verse artisjokken en laat ze afkoelen. Schil zodat je de bodem overhoudt (zie een filmpje van Janneke Vreugdenhil op nrc.tv). Bak de bodems in een beetje olie tot ze een korstje hebben. Deel in vier.
Maak blokjes van een halve appel. Als je dat van te voren moet doen: bewaar ze in water met limoen- of citroensap.
Kreeft
- de twee schoongemaakte en gekookte kreeften
- beetje boter
Grill de stukjes kreeft (met wat boter er over) een paar minuten in de oven.
Opdienen
Haal de appel door de mayonaise. Maak een bedje van de artisjok en de appel. Daarop de schoongemaakte gegrilde scharen van de kreeft. Er naast de rest van de kreeft en nog wat dragon-mayonaise.
Het was nauwelijks te beschrijven onwaarschijnlijk lekker. Echt, woorden schieten tekort.