jan 112010
 

Recepten op herhaling (9)

Dit maakte ik tegelijk met de tomatenbouillon. Ook hier: even opschrijven omdat ik anders dat ene kleine detail vergeet: doe de stukken kip van te voren in een heel hete oven (200 graden) een half uur in een schaal. Dan smelt al een flink stuk van het vet en hoef je dat straks niet af te scheppen. De kip bruint ook en geeft extra kleur af aan de bouillon.

  • een kip van 1,3 kg in stukken gehakt (of losse bouten)
  • 1 ui
  • 500 gram prei
  • 200 gram winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij (of een bosje bladselderij)
  • takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 kruidnagel (in de ui prikken)
  • 1 stukje foelie
  • 5 takjes peterselie
  • water (ongeveer 2,5 liter)

Maak de groentes goed schoon en snij grof. Bruin de kip voor in de oven. Gooi vet weg. Alles in een heel grote pan doen, vul water bij tot het net onder staat. Breng aan de kook en schuim af. Laat 2,5 uur pruttelen (net tegen de kook). Vis de kip er uit en zeef de bouilllon. Pluk de stukjes kip zonder vet en velletjes en drelletjes er af en bewaar voor iets anders (of voor de soep). Bewaar de gezeefde bouillon voor soep of sauzen. De bouillon is sterk genoeg om met een beetje kruiden en zout zo genuttigd te worden.

  One Response to “Kippenbouillon”

  1. *** spam ***

    Ook heel passend bij het seizoen is “Kapucijners van mijn tante” van Henk Molenberg. Zie mijn blog op *****
    Echt heel Nederlands!

    *** Tja, dit vind ik nou spam. MrOoijer. ***

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)