apr 122010
 

Twee soorten mousse, voor de kleine eters in één glaasje bijeen. Daarbij die heerlijke Lambada aardbeien. Visueel werd het een beetje een rommeltje, maar het was heerlijk!

Zo maakte ik de mousse.

Voorbereiden:

  • 3 eieren gesplitst
  • 40 gram suiker
  • 150 cc slagroom

Verder benodigd: goede mixer, en vier kommen van roestvrijstaal, waarvan één voor het eiwit absoluut vetvrij.

Kom 1: klop de dooiers met een garde wat op. Kom 2: klop het eiwit stevig. Voeg de suiker toe. Klop verder op tot zeer stevig. Kom 3: klop de slagroom zeer stevig (maar geen boter!)

Chocolademousse

  • 80 gram zeer pure chocolade
  • 40 cc water (heet)
  • de helft van opgeklopte dooiers
  • de helft van de opgeklopte eiwitten

Kom 4: smelt de chocolade in de 40 cc water au bain marie. Als het bijna helemaal gesmolten is: even doorroeren en terzijde zetten. Na een paar minuten de 1,5 opgeklopte dooier er door roeren. Weer even opzij zetten. Dan de helft van het eiwit er door vouwen (met een spatel). Neem daar de tijd voor (het moet heel goed gemengd zijn, maar de lucht moet in het eiwit blijven).

Limoenmousse

  • sap van 2 limoenen en geraspte schil van één limoen
  • 60 gr suiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 zakje vanille-suiker
  • de andere helft van het dooiermengsel
  • de andere helft van het opgeklopte eiwit
  • de geklopte slagroom

Klop de suikers door het dooiermengsel. Klop daarna de limoenrasp en het sap er bij.  Week de gelatine blaadje in koud water tot ze zacht zijn. Knijp ze een beetje uit. Maak de bodem van een pannetje warm (bijvoorbeeld door er even heet water in te gieten en dan te drogen). Leg er de gelatine er in. Als het goed is smelt die meteen. Roer er eerst een lepel van het dooiermengsel door, en geleidelijk de rest. Zet even een paar minuten koud in de koelkast. Dan stijft het al wat op. Spatel eerst de slagroom en dan het eiwit er door (ook hier: rustig maar wel heel goed mengen).

Beide mousses moeten dan nog minstens twee uur in de koelkast om stevig te worden. Meer dan genoeg voor 6-8 porties.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)