apr 052010
 

Daslook, een plant die ik al ken sinds ik in 1956 als kind in Santpoort-Zuid kwam te wonen. In het voorjaar, als de helmbloem en het speenkruid weer gingen bloeien vond je ook onder de struiken in de schaduw een naar ui en knoflook ruikende plant: daslook. De blaadjes lijken sterk op die van een lelietje-van-dalen, maar de witte bloemen zijn heel anders. Daslook is eetbaar; de bladen van een lelietje-van-dalen zijn daarentegen juist giftig. Oppassen dus!

Daslook wordt in de Duitstalige landen veel meer in de keuken gebruikt dan bij ons. Ik heb het één keer in Nederland in een restaurant gegeten, maar ik zou niet weten waar ik het kan kopen. Het is dus niet verrassend om het in een Zwitsers kookboek te vinden, maar wat doe je er dan mee? Ik denk dat je het wel kunt vervangen (qua smaak) door een combinatie van lente-ui en stukjes hele verse knoflook — maar waarom niet gewoon in het wild geplukt zolang het er is?

Ze staan hier in Leiderdorp aan het eind van de straat vrij massaal onder de struiken. S. plukte zondagochtend wat bladeren die we in een quiche zouden verwerken. Zie het recept hierna.

Jonge blaadjes, stengeltjes en zelfs de bloemen kun je rauw eten in de sla. Ook de bolletjes schijnen eetbaar te zijn (ze zijn sterker dan knoflook), maar dat heb ik nog nooit geprobeerd.

  2 Responses to “Daslook”

  1. In het aprilnummer van het blad Seasons staat een artikel over daslook met mooie foto’s en twee recepten. Ook worden kwekerijen in Nederland en België genoemd. Bijv. http://www.bastin.nl/www.dewarande.nl/www.ploegerdebilt.nl/www.dekeltenhof.nl enz.

  2. Vanaf de zomer van 1955 woonde ons gezin vlak bij het Burg. Rijkenspark:

    http://www.inoudeansichten.nl/ansichten/overig-santpoortzuid/p34890-santpoort-2c-o-van-goetsc.html

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)