mei 192010
 

Deel drie van mijn bijdrage aan het "food blog event mei 2010".

Witte asperges moet je voor gebruik schillen, maar er zijn ook nog groene en zelfs paarse (bijna zwarte) asperges. Die hoef je niet te schillen, je moet alleen het houtige uiteinde verwijderen.

Alle drie de soorten kun je roerbakken. Na het schoonmaken snijd ik ze in een soort wiebertjes en dan roerbak ik ze in wat olie. De witte asperges moeten het langst: tot ze echt een kleurtje hebben gekregen. Ik vind ze zo duidelijk zoeter smaken dan gekookte asperges. In onderstaand recept maken we daar gebruik van.

Voor twee personen.

Groente garnituur

  • 1 pond verse doperwtjes (gewicht vóór het doppen)
  • 2 witte asperges
  • 6 paarse asperges
  • 1 sjalot
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 courget in stukjes
  • 6 nieuwe aardappeltjes
  • boter
  • 3 tl vincotto azijn (of goede balsamico)
  • 15 gr kappertjes
  • half walnootolie, half neutrale olie

Maak de groentes schoon. Snijd de asperges in wiebertjes. Snijd de aardappelen in dobbelstenen. Kook de doperwten 5 minuten en de aardappelen 10 minuten. Giet ze af en doe ze in één pan met een beetje boter. Die moet even smelten. Zet opzij.

Doe een beetje olie in een wok, half neutraal en half walnoot. Roerbak eerst de witte asperges een paar minuten. Voeg de stukjes paarse toe. Bak even mee. Dan de sjalot en de knoflook, dan de courget. Als alles tegen gaar aan is, meng de vincotto en de kappertjes er door. Zet het vuur uit en meng er nu het doperwten-aardappelmengsel door.

Kruidenbouillon

Trek van oregano, bieslook, peterselie, teen knoflook en 3 dl water in 5 minuten een bouillon. Zeef.

Rode Mul

Neem per persoon 3 of 4 goed schoongemaakte filetjes van rode mul. Doe in een beboterde ovenschaal, beetje olie er over en peper en zout. Giet de bouillon er over. Dek de schaal goed af met nat bakpapier of aluminium-folie. Dit gaat ongeveer 10 minuten in de oven die op 200 graden is voorverwarmd.

Warm ondertussen het groente-mengsel weer op. Dien op op verwarmde borden. Sprenkel er nog 1-2 eetlepels van het vocht overheen en wat gesneden bieslook.

Naar een recept uit La Cucina Italiana.

  2 Responses to “Asperges koken (3: roerbakken)”

  1. mmmmm
    dat klinkt erg lekker

  2. In plakjes in de grillpan is ook heel lekker…

Leave a Reply to ♥klaproos Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)