mrt 012009
 

Ik kocht een kilo staartstuk (muis of ander mager rundvlees is ook prima), een fles goede Barolo en een gietijzeren stoofpot met een bovenmaat van 25 cm (AH, in de aanbieding). Het stuk vlees past er dan net in. Samen zo’n 77 euro: zelden heb ik zoveel geld aan één door-de-weeks gerecht uitgegeven.

Doe het vlees in de pot en overgiet met de Barolo. Als je een grotere pan hebt, heb je al snel twee flessen Barolo nodig om het vlees onder te laten staan, dus investeren in een nieuwe pan is niet zo een gek idee. Kruid verder met:-

  • 1 winterwortel in stukjes
  • 2 bospenen in stukjes
  • 2 sjalotjes en een ui in ringetjes
  • 2 kleinere stengels bleekselderij
  • 10 zwarte peper korrels
  • 2 blaadjes verse laurier uit de tuin
  • bosje kruiden: tijm, rozemarijn en salie.

Laat het vlees zo 6-7 uur marineren. Ja inderdaad, je moet ‘s-ochtends om 10-11 uur met dit gerecht beginnen.

Haal het vlees uit de marinade en dep het droog. Doe in een koekenpan gelijke delen boter en olijfolie en bak het vlees op niet te hoog vuur aan alle kanten aan tot het een korstje heeft. Doe terug in de pot, warm even op tot het kookt en zet dan in de oven op 125 graden, en (met oventhermometer) laat pruttelen tot de kerntemperatuur 67 graden is. Alternatief is de hele pot op een zacht vuur 1,5 uur laten pruttelen.

Haal het vlees er uit en laat even rusten alvorens het aan te snijden. Haal het bosje kruiden uit de marinade (gooi weg) en pureer de groentes die er in zitten. Kook de marinade in tot je een saus hebt.

Gegeten met bospeen, haricots vertes en aardappeltjes uit de oven.

  5 Responses to “Stoofpot rundvlees in Barolo”

  1. Een Hakman pan?

    Heb hem zelf ook een aantal jaren geleden gekocht, en nog steeds erg blij mee. Loeizwaar, maar ideaal voor stoofpotjes, ragu’s en the likes.

  2. Jazeker een Hackman pan. Voor de prijs van twee goede flessen Barolo. Ik heb ook nog een veel grotere gietijzeren le Creuset, maar die is voor twee personen inmiddels wel erg groot. Dit is een mooie aanvulling.

    Overigens komt – vergat ik te zeggen – dit recept uit “de zilveren lepel”.

  3. Was het de Barolo waard? Ik had ‘m persoonlijk lekker zelf opgedronken :)

    Zin om deze maand weer mee te doen met het foodblog event? Wij zijn de host deze maand, het thema sluit goed aan bij dit gerecht…

    Groet,
    Femke en Ivonne

  4. Goed eten is goede wijn ALTIJD waard. Kook nooit iets met wijn die je er niet bij zou willen drinken. Het fenomeen ‘kookwijn’ is een staaltje misplaatste zunigheid. Denk niet “zonde van de wijn”, maar “zonde van het eten”. Gelukkig denkt Mr. Ooijer er precies zo over.

  5. Sinds dit recept kent een dame van de slijterij mij als “die meneer die een hele fles Barolo in het eten deed”. Dat kwam zo. Behalve de Barolo kocht ik ook nog een fles Brunello (da’s pas duur:-)). De jongste bediende die wat van zijn wijnkennis wilde spuien, raadde mij aan eerst de Barolo te serveren en dan pas de Brunello. Om hem te plagen vertelde ik dat deze Barolo in zijn geheel in een stoofpot zou verdwijnen. Ze waren geschokt. Hadden ze nog nooit meegemaakt.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)