jan 292009
 

Het hele huis ruikt naar Indisch eten. Ik maakte een echt favoriet familie-recept van S., de Soto Ajam. Ik moest wat moeite doen om haar de receptuur te ontfutselen, want ze had het nooit opgeschreven en maakte het op het gevoel (zoals haar moeder en grootmoeder ook deden). Nu is S. heel tevreden, want ik heb voor het eerst ècht Indisch gekookt, vindt ze.

Het idee van Soto is een krachtige bouillon (van kip = Ajam), die je giet over allerlei losse ingredienten. De bouillon is gekruid met een kruidenmengsel (boemboe), die je wel kant-en-klaar in een toko kunt kopen, maar die nu net het geheel een heel eigen karakter geeft, dus als het ware de kern is van de smaak. Die maken we dus absoluut zelf.

Boemboe

  • 5 sjalotjes
  • 5 tenen knoflook
  • 4 schijfjes verse gemberwortel
  • een blokje trasi van 1 bij 1 cm
  • 2 tl koenjit
  • 1 tl laos
  • olie

Snijd de sjalotjes, knoflook en gemberwortel héél fijn. Je kunt ze ook in een vijzel fijnwrijven.  Brokkel de trasi fijn. Bak alles in een beetje olie in een koekenpan tot het zacht is.

Bouillon (voor 2-3 personen)

  • 1/2 kip (beetje vet, koop een goede soort)
  • 2 stengels sereh open gesneden
  • 2 bouillonblokjes van maggi
  • 3-4 gedroogde blaadjes djeroek poeroet
  • 1 1/4 liter water

Neem zoveel water dat de kip net onder staat. Gooi alle ingrediënten er bij. Zorg dat de bouillonblokjes echt van maggi zijn, dat is wat ze in Indië gebruikten. Breng aan de kook. Gooi de boemboe er bij. Laat een uur koken. Dan afkoelen.

Kip er uit, ontvellen, en het vlees er af halen en in kleinere stukjes snijden of plukken. Bouillon zeven. Kip terug in de bouillon en het geheel warm houden. Vlak voor opdienen zelfs weer even aan de kook brengen.

Vulling

Ieder doet naar de eigen smaak wat van de bijgerechten op een (voorverwarmd) bord en giet er dan wat bouillon met kip over. Essentieel zijn:

  • Laksa, of Soe-oen. dat is een harde vermicelli die je alleen even hoeft te overgieten met water om hem zacht te krijgen.
  • Rijst (wit of Lontong kleefrijst)
  • Stukjes gekookte aardappel
  • 3 hardgekookte eieren (8 minuten, in vieren)
  • Vers selderij-blad, gesneden
  • Partjes citroen (niet op de foto)
  • Ringetjes prei en/of bosui
  • Even geblancheerde taugé
  • Gebakken ringetjes (rode) ui; gedroogde snippers ui kan ook

Doe er wat soorten sambal bij, bijvoorbeeld sambal djeroek of sambal met koriander. Er bij kun je ook nog allerlei lekkere Indische hapjes serveren (de oma van S. maakte er altijd aardappel-frikandelletjes bij), maar voor twee personen was dit wel even ruim genoeg.

  5 Responses to “Soto (Ajam)”

  1. Heerlijk… ziet er ook super uit op de foto…

  2. Oh, dat klinkt als echt lekker indisch eten!

  3. Dag Jan;
    Ik heb dit artikel aan een stukje van mij gelinkt. Indien niet goed, dan hoor ik het wel.
    Groet, Paul

  4. @ paul: leuk toch:-)

    Op jullie foto staat longtong kleefrijst, dat hoort er ook echt bij maar dat weet ik niet zo goed te maken…

  5. Bij ons komt er geen soto op tafel zonder pangsit goreng. Zelf gemaakt van pangsitvelletjes gevuld met een mengseltje van gehakt, knoflook, selderij en wat ketjap of sojasaus.

Leave a Reply to petra Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)