okt 282009
 

Matisse had het er vandaag over. Ik zag haar bericht voor ik naar de markt ging en besloot meteen het vandaag weer eens te maken. Dit moet je eigenlijk in een speciaal soort pan koken (een Cataplana), maar in de wok gaat ook prima. Neem een wok met deksel. In telegramstijl (voor twee):

  • olijfolie
  • 2 sjalotjes
  • 1 rode paprika
  • 2 groene pepers zonder pitjes
  • 4 tenen knoflook
  • 40 gram chorizo blokjes
  • 1 blik tomaten
  • 1 glas witte wijn
  • 1/2 tl piri-piri peper (heet!)

Groentes fijnhakken en aanbraden. Knof, piri-piri en chorizo iets later. Tomaten en wijn er bij. Kwartiertje stoven tot tomaten fijn zijn. Beetje laten indikken als dat niet al is gebeurd.

  • 150 gram inktvisringen, rauw
  • 500 gram vongole (ofwel tapijtschelpen, maar kokkels kan ook) goed schoongespoeld
  • 8 grote garnalen zonder kop (rauw, schoongemaakt, met pantser)

Inktvis meekoken in de tomatensaus. Na 5 minuten de schelpen er bij (deksel er op). Na weer vijf minuten de garnalen er bij. Nog drie minuten doorkoken.

  • olijfolie
  • 300 gram filets van rode mul (schoongemaakt op de markt, dan nog eens goed nalopen)
  • halve bos platte peterselie fijngehakt (kon geen koriander krijgen)
  • partjes citroen
  • gekookte en stomende rijst

Mulletjes zijn te fijn om in de saus mee te laten koken. Dus liet ik ze heel snel aan beide kanten braden in heel hete olie (dat is echt zo gepiept). Rijst op bord doen, er om heen wat saus en zeevruchten. Mul op rijst, garneren met peterselie en citroen.

Zeer zomers avondmaal: je wilt de oceaan horen en ruiken en met een goed glas wijn naar de ondergaande zon kijken. Noot voor volgende keer: zoek een chorizo met een minder uitgesproken gerookte paprika-smaak.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)