jul 022009
 

Het zijn mediterrane temperaturen. We eten op zuidelijke tijden met zuidelijk voedsel op het terras. Misschien even voor het laatst: morgen zal het wel gaan onweren.

Tagliolini alla vongole e zucchine

Dit recept is afgeleid van een recept in "de Zilveren Lepel" (pag. 288) — de Italiaanse kookbijbel die een paar jaar geleden in het Nederlands verscheen. Er wordt Bavette in gebruikt. Dat is een gedroogde pasta (pasta secche) die op een dunne Tagliatelle lijkt. Die kon ik echter niet vinden, dus het werd Tagliolini van AH die er qua vorm op lijkt, maar ei bevat, in tegenstelling tot de Bavette. Ook lekker!

  • 1 kg vongole (ook wel tapijtschelpen of venusschelpen genoemd)
  • scheutje witte wijn

Maak de vongole goed schoon (zie hier). Kook een paar minuten in de wijn tot ze open zijn. Giet af door een zeef en bewaar het kookvocht. Haal het merendeel van de beestjes uit de schelp. Bewaar er een stuk of 20 in de schelp.

  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 1/2 rode peper zonder zaadjes fijngehakt

Fruit dit 5 minuten tot de sjalot zacht is.

  • 1 dl witte wijn
  • 1 courgette in reepjes gesneden
  • 1/2 bos peterselie fijn gehakt
  • 5 tasty tom tomaten, ontveld en harde stukjes verwijderd (vang het sap op)

Ideaal is zeer dunne reepjes courgette ("julienne"), maar zo geduldig was ik niet. Zie de foto. Bak de courgette-reepjes en de peterselie 5 minuten mee. Blus met de wijn en laat inkoken. Voeg de tomaten toe, en wat van het kookvocht van de vongole, en laat 20 minuten flink inkoken. Pas op voor aanbranden (het moet wel vochtig blijven, maar het mag geen plas saus meer zijn).

  • 250 gram Tagliolini

Kook volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af. Voeg de vongole toe aan de saus, en daarna de pasta. Warm op en roer door elkaar. Dien op op voorverwarmde borden.

Heel erg mooi recept! Gegeten als hoofdgerecht voor twee. Was iets te veel.

Optie: ik had nog wat grijze garnalen over, die roerde ik er ook door heen. Lekker, maar niet erg authentiek.

NB: Vongole zijn in Nederland zo duur dat je het wellicht beter met een kilo mosselen kunt maken. Meer en ook lekker schelpdier voor minder geld.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)