jun 102009
 

Gewoon een laagje brooddeeg, dan een laagje tomatensaus en verder nog wat ingrediënten.  Et voila: pizza. Nu heb ik niet zo’n super-de-luxe pizza-oven en zelfs geen oven met een zelfgemaakte steen er in, dus dat brood krijg ik nooit zo lekker als het origineel, maar aan de rest valt gelukkig wel nog heel wat te doen (en plezier te beleven).

Deeg

  • een pak pizzamix, maak deeg volgens de gebruiksaanwijzing.

Ik deelde het uiteindelijk in 5 onregelmatige stukken die allemaal net in de oven op één plaat pasten. Mooier is natuurlijk om allemaal rondjes te maken — zie bijvoorbeeld hier –, maar dan kon ik het niet in één keer in de oven kwijt.

Ik bak ze tegenwoordig tien minuten voor op 180 graden en doe daarna pas de saus en vulling er op. Daarna nog 20-25 minuten op dezelfde temperatuur. Vroeger ging alles tegelijk de oven in, maar dan was of de bodem te slap, of de bovenkant te gaar (en droog). Daarom zo.

Tomatensaus

De saus maakte ik uiteraard al een uurtje eerder.

  • 1 kilo trostomaten
  • tenen van een halve (grote) bol knoflook in het schilletje
  • rozemarijn, tijm, oregano
  • 1/4 rode peper zonder zaadjes
  • olijfolie

Snij de tomaten doormidden en leg met de snijkant naar boven op een bakplaat (met bakpapier). Leg daar de tenen knoflook tussen. Hak de kruiden en de peper fijn en strooi er over. Overgiet met flink wat olijfolie. Rooster dit 3/4 uur in de oven op 180 graden.

Duw de zacht geworden knoflookpulp uit de schilletjes. Doe dit samen met de rest (behalve de schilletjes) in een zeef en zeef fijn (ik gebruik de passé vite). Zo heb je de lekkerste pittige en geconcentreerde tomatensaus die je je kunt voorstellen. Ideaal voor over de pizza.

Vullingen

Op de foto links de tomaten voor de saus die net uit de oven kwamen. Op de foto rechts een mini pizza margherita: tomatensaus, daarop kleine cherry tomaatjes, wat mozarella, parmezaan en basilicum. Daarvan maakte ik er twee, en daarnaast nog een paar met salami en olijven en met sardientjes en olijven. En tomatensaus natuurlijk.

PS: met dank aan de delicious van juni 2009 voor deze tomatensaus.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)