okt 102009
 

Zaterdagochtend rond negen uur heb ik de auto voor de synagoge op de Garenmarkt geparkeerd en loop ik via het Gangetje de Leidse markt op.

Het is druilerig weer en nog niet eens helemaal licht. Het is er nu nog vrij stil. Eerst naar de visboer. Er zijn er vier, bij drie is het bijna leeg en alleen bij Klaas Hartevelt staat het vol. Niet dat dat altijd de beste visboer van de markt is, maar hij heeft ‘s-ochtends vroeg vaak een paar bijzondere waren (zoals nu de verse kreeften en de scheermesjes) die tegen elven zeker verkocht zijn.

Dan terug naar de andere kant van het water langs de groentes.

Meestal koop ik bij deze kraam of bij Kruts (al jaren bekroond als debeste groenteboer van de Nederlandse markten) maar dit keer even niet.

Via de poelier (alleen een stukje paté) ga ik naar het paddenstoelenkraampje. Het is soms lastig kiezen. Wat doe je met koraalzwam?

Tenslotte ga ik voor de groentes even van de markt af naar de Breestraat nummer 127.

Er is daar sinds twee dagen een biologische supermarkt ("Puur"), die wil ik nu eens proberen. Het ziet er allemaal goed uit. Ze hebben ook een mooi voorraadje goede Nederlandse kaas, zoals die van Bastiaansen: iets om te onthouden.

Tenslotte ga ik terug naar de markt voor een afsluitende koffie bij "Voor Af en Toe". Dat is altijd de enige plek op de markt waar het om deze tijd al bomvol is.

  One Response to “Leidse markt”

  1. Hè… ik krijg na lezing van zo’n stukje (en het bekijken van je excellente foto’s) zomaar de spontane aanvechting om me weer in Leiden te vestigen. Wie weet komt het er ooit nog eens van!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)