Yolanda van der Jagt heeft een prachtig nieuw kookboek gemaakt over de Hollandse Markten, getiteld "Hollandse Kramen". Het staat vol met interessante recepten voor ingrediënten die je vaak wel op de markt kunt krijgen, maar niet in de supermarkt. Bij ons in het dorp is de markt pas morgen, maar ik liet me toch inspireren door een recept met gehaktbrood en gesmoorde paprika uit het boek. Dan maar met paprika’s uit de supermarkt.
Daarbij maakte ik patatas bravas (vooral, maar een beetje, gekruid met paprika en komijn, maar verder niet zo erg gepeperd), met wat haricots verts en olijven.
Let wel, dit is mijn versie, die uit het boek is ongetwijfeld minstens zo goed.
Gehaktbrood (voor 4 personen)
- 500 gram rundergehakt
- 1 ei
- twee eetlepels pistache noten, geplet (met een deegroller)
- 1 theelepel gerookt (zacht) paprikapoeder
- 1/2 tl niet te sterke peper vlokken (volg je gevoel, het moet pittig zijn, maar niet te)
- 3 tenen knoflook fijn gehakt
- naar smaak zout en peper (doe ik niet)
- paar blaadjes platte peterselie om te garneren
Meng alles door elkaar en doe in een glazen schaal. Deze gaat 10 minuten op 600 watt in de magnetron. Dat is genoeg om te garen. Daarna naar believen nog even onder de grill voor een kleurtje.
Het is voor vier personen, maar wij hielden er maar een beetje van over:-)
Gesmoorde paprika’s (voor twee personen)
- 5 oranje mini-paprika’s in twee gesneden en schoon gemaakt
- 4 el olijfolie
- 1 el wijn-azijn
In een koekenpannetje de paprika’s een minuutje bakken in de olijfolie tot ze een beetje gekleurd zijn. Dan deksel er op, vuur laag, 10 minuten smoren. Afblussen met de azijn en nog 5 minuten verder laten pruttelen.
PS. die gesmoorde oranje paprika’s zijn natuurlijk een prima bijdrage aan het food blog event van april!