aug 172009
 

Recepten op herhaling (3)

Hier heb ik nooit eerder over geblogd, maar ik had het al een aantal keren gemaakt. Het is heel leuk om te doen, heel erg lekker, makkelijk en het kan bijna niet mislukken. Wat wil je nog meer. Vooral een goed recept.

Op de foto de vis in het zout, vóór deze de oven in gaat. Voor twee personen.

  • een flinke dorade, goed van binnen schoongemaakt en van buiten ontschubd en de vinnen er af, maar verder heel. Je kunt hem vullen met kruiden en citroen, maar dat hoeft niet.
  • minstens een pond grof zeezout, of anderhalf pond als je het jezelf makkelijk wilt maken.
  • een ei
  • een oven voorverwarmd op 200 graden hete lucht.
  • een bakplaat met bakpapier.

Maak de vis goed schoon en dep hem droog. Vul eventueel. Meng zeezout en ei. Het ei is om het zout te laten plakken. Maak een bedje van het (mengsel van) zout van de juiste vorm op het bakpapier. Leg daarop de vis en verpak deze helemaal in het mengsel. Alles moet afgesloten zijn. Dat lukt net met een pond zout als je handig bent, maar gebruik de eerste keer gerust wat meer.

Dit gaat 25 minuten in de oven. Laat daarna even een beetje afkoelen en sla dan met een deegroller een paar barsten in het zout. Verwijder de zoutkorst en zorg dat restjes zout niet meer tussen de stukjes vis kunnen komen. Snij voorzichtig de visfilets los en leg die op voorverwarmde borden.

Commentaar

  1. Door het afsluiten blijft het vocht in de vis en zijn de filets super mals. Een saus is helemaal niet nodig.
  2. Doordat de huid er tussen zit, trekt het zout niet of nauwelijks in het vlees van de vis.
  3. Vergeet de wangetjes van de vis niet, die zijn het lekkerste.
  4. Deze bereiding is ook geschikt voor andere niet te grote hele vissen zoals zeebaars. De kooktijd is wel afhankelijk van het gewicht van de vis!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)