jan 042009
 

Dit recept heeft een lange reis gemaakt. Toen ik S. dertig jaar geleden leerde kennen, maakte ze al jaren Boeuf Bourguignon. Ik niet, want een aantal jaren daarvoor at ik nauwelijks vlees. Het recept kwam uit een boekje uit 1971 dat ik al eens eerder op de foto heb gezet.

We maakten het daarna relatief vaak. Er is wel wat aan het recept gesleuteld. In boeken uit die tijd werd veel minder knoflook en kruiden voorgeschreven dan men in Frankrijk gebruikte. Dus dat werd al snel meer. Later voegde ik nog wat fond toe, vergrootte de hoeveelheid wijn en de kooktijd, en haalde de tomaat weg. Daarmee komt het recept al heel dicht bij hoe Elizabeth David het beschreef in haar onvolprezen " French Provincial Cooking", uit 1964. Alleen heb ik dat recept pas een paar jaar geleden voor het eerst gezien.

Dit is dus een typisch voorbeeld van een "lekkerste familierecept", al komt het dan niet uit mijn familie, maar uit een vroeger leven van S.  We hebben ook allerlei varianten geprobeerd, maar komen steeds op deze terug. Het is dan ook verreweg de lekkerste en dat komt niet in het minst door de slow cooking aanpak.

Eerst marineren we het vlees (zaterdag middag):

 •    1 middelgrote ui
 •    snufje tijm
 •    4 blaadjes laurier
 •    5 kruidnagels
 •    (peterselie– die had ik dit keer niet)
 •    rode wijn (ongeveer een halve fles goede bourgogne)
 •    eventueel wat peper en zout op het vlees
 •    1 kilo sukadelappen gesneden in kleinere lappen van ongeveer 5 bij 5 cm.

Doe alles in een schaal. Zorg dat er zoveel wijn over gegoten wordt dat het vlees net onder staat. Roer een paar keer voorzichtig door elkaar en marineer drie tot zes uur.  Eventueel nog een paar keer doorroeren.

Vlees er uit halen en de marinade zeven en bewaren.

Dan laten we het een paar uur pruttelen (zaterdag avond):

 •    120 gram spekjes
 •    5 schoongemaakte tenen knoflook
 •    bloem
 •    olijfolie
 •    winterpeen in stukje
 •    (bleekselderij — die had ik dit keer niet)
 •    5 sjalotjes schoongemaakt en in 4-en gedeeld
 •    de marinade en nog wat extra rode wijn
 •    een half potje kalfsfond.

Bak de spekjes uit in de olijfolie, zodat je genoeg vet hebt om in twee keer het vlees te braden. Leg de spekjes even opzij. Braad het vlees bruin. Dan 1-2 eetlepels bloem er over om al het vet te absorberen. Vervolgens alle ingrediënten in een grote pot die ruim twee uur op 200 graden in de oven gaat.

Zondag: nog een half uur voorverwarmen en dan 1,5 uur pruttelen op 150 graden.

 •    250 gram schoongemaakte en grof gesneden champignons (aanbraden in boter)
 •    een hand verse zilveruitjes of sjalotjes schoongemaakt

De volgende dag mag het vlees nog anderhalf uur pruttelen in de oven met groentes die je niet fijn wilt koken. Champignons eerst een beetje aanbraden in boter. Het liefst gebruik ik hier verse zilveruitjes, maar die kan ik bijna nooit krijgen.

Dit is voor ons de lekkerste boeuf ooit. Met stokbrood en haricots verts.

  9 Responses to “De beste boeuf bourguignon”

 1. Ziet er heerlijk uit…

 2. Gister gemaakt, vanavond gegeten en het was heerlijk. Van de hele fles bourgogne is 1 glas overgebleven om te drinken, de rest is in de boeuf gedaan en in plaats van sukadelappen heb ik fijne rib gebruikt. Fantastisch recept; bedank S hiervoor hartelijk, want dit gaan we zeker veel vaker eten!

 3. Dit recept is helemaal geweldig. Niets meer aan veranderen. De stukken vlees ook niet kleiner snijden dan in het recept is aangegegeven.

 4. Tonijn blijft hier favoriet (wel fout), maar met zalm op deze manier klinkt goed en ziet er ook fraai uit!

 5. By Jove, wat ruikt het al lekker in ’t huis. Heb vanavond deel 1 gemaakt, morgen de champignons etc. Heb een vettere riblap gebruikt en las zojuist pas het advies om het vet separaat aan een stokje mee te garen …
  Heb nu wel ff de boeuf overgedaan in een andere pan, want de pan uit de oven had toch wat zwarte koekranden, omdat ondanks bijvullen na 80 minuten het vochtniveau was gedaald. Vannacht weken, en morgen weer gebruiken voor de 2e fase. Heb tot nu toe wel bijna 700 cc wijn gebruikt op 1.100 gram vlees …

 6. Hij is dus echt super, wij hebben hem vandaag gehad..
  We waanden ons bijna in Frankrijk

 7. Hallo

  Klinkt als een topgerecht. We gaan het voor het eerst maken. het marineren is gebeurd. Ik heb de marinade gezeefd en het vlees apart.

  Maar Wat is de volgende stap? Er staat in het gerecht: ‘dan laten we het een paar uur pruttelen’
  wat laten we pruttelen? Alle ingrediënten die eronder staan, dus met vlees en spekjes etc?

  Dank!

  • Wat we laten pruttelen slaat inderdaad op het volgende stukje tekst: al die ingredienten die er onder staan. Eerst de spekjes aanbraden en het vlees in het spekvet, dan de bloem er bij en met de rest van de vaste ingredienten en het vocht laten pruttelen.

   Veel succes!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)