nov 152009
 

Op de Leidse markt is op woensdag, het stukje achter V&D en bij de Waag, een biologisch marktje. Het aller-allerlaatste kraampje (die op de foto) is die met biologische kazen, waar ik regelmatig kom om wat stukjes kaas te halen. Ook in de net geopende biologische winkel “Puur” op de Breestraat in Leiden zijn lekkere Nederlandse kazen te vinden.

Niet dat ik uit principe voor “biologisch” kies, maar het zijn vaak wat bijzondere en lekkere (en pittige!) kazen. Andersom bestaan er natuurlijk ook heel wat buitengewoon lekkere niet-biologische kazen. En je moet ook niet denken dat biologische kaas altijd van boerderijen komt, of ambachtelijk is, want dat is ook al niet zo. Meestal komen ze wel uit wat kleinschaliger kaasmakerijen dan uit die hele grote fabrieken van Campina in Noord-Holland.

Een tijdje geleden werd er op foodlog.nl geklaagd dat er toch wel weinig variatie is in de nederlandse kazen, en weinig vernieuwing. Volgens mij valt dat wel mee, maar de verkrijgbaarheid is wellicht wel een probleem.

Welke aanraders zijn er? Dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van je eigen smaak. Ik houd erg van pittige kazen, zoals een mooie blauwschimmel of een (bijna overjarige) oude Goudse. De afgelopen weken proefde ik een paar blauwschimmel geitenkazen.

Bastiaansen blauw

Bastiaansen is een biologische kaasfabriek in Molenschot (Brabant). Het is sinds 2002 een onderdeel van de zuivelcooperatie Rouveen (Overijssel). Helaas hebben ze geen eigen site meer. Hoe dat ook zij, ze maken een aantal verschillende biologische kazen van koe- en geitenmelk. Het is de makkelijkst in de winkel te vinden biologische kaas. Hun blauwschimmel geitenkaas vind ik erg lekker, en koop ik regelmatig. Dit is een heel pittige (soms iets te pittig als hij langer ligt).

Lady’s Blue

Een andere mooie en zeer aan te raden rauwmelkse blauwschimmel geitenkaas is “Lady’s Blue”, van boerderij “de Kruidenwei” in Rolde. Deze kocht ik bij “Puur”. Qua substantie lijkt hij op de kaas van bastiaansen, maar hij is iets zachter. Ik vind hem heel bijzonder lekker, romig en toch pittig — echt mijn favoriete geitenkaas op dit ogenblik. Ze maken daar nog meer soorten geitenkaas, maar die heb ik nog niet geproefd. Ik ben benieuwd.

Ze hebben (uiteraard zou ik bijna zeggen) ook geitenvlees te koop!

Landana bleu (geit)

Dit is een kaasje waarvan de afkomst mij met wat raadselen vervult. Het is geen biologische kaas, al kocht ik hem voor het eerst wel bij een biologische kaasboer (het Geertje). De leverancier is een kaasgroothandel in Bodegraven, maar die produceert niet zelf. Ze verkopen ook onder een ander label (Belle de Hollande) een zelfde soort kaas, en je komt ze eigenlijk meer in het buitenland dan in Nederland tegen als je internet afstruint.

Dit is een gepasteuriseerde bijna harde kaas, met een “strook” blauw er in. De smaak is uitgesproken zacht, deze kaas valt dus heel goed in andere gerechten te verwerken zonder dat de blauwschimmel smaak te zeer overheerst. Maar — traditioneel in blokjes gesneden bij de borrel — doet-ie het ook heel goed.

  One Response to “Blauwschimmel geitenkaas uit Nederland”

  1. “Een tijdje geleden werd er op foodlog.nl geklaagd dat er toch wel weinig variatie is in de nederlandse kazen, en weinig vernieuwing.”

    Alsof het haarklieven op de vierkante millimeter van foodlog er iets toe doet. Hoezo ‘vernieuwing’? Waarom niet juist dàtgene gewaardeerd wat al dik in orde is? Soms word ik zó moe van dat gezwatel…

    Variatie zàt: mijn leven is nù al te kort om alle brandnetel- en andersoortig gearomatiseerde vaderlandse kaasjes te proeven. Laat foodlog maar lekker lullen, en geniet van wat er voorhanden is. (Wat je – blijkens dit stukje – gelukkig ook doet!)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)