jan 152008
 

Dit recept maakte ik afgelopen vrijdag. Ik had beloofd dit nog te publiceren.

Maar eerst: dit keer memoreer ik voor mezelf eerst even wat ik niet maakte. Ik kwam namelijk weer in Moro terecht bij een vergelijkbaar recept en het schoot me plotseling te binnen dat ik dat al eens gemaakt had en dat het me niet beviel. Het was zeebaars met tomatensaus, maar in dat recept wordt de zeebaars extra aangekleed met stukjes ansjovis. En dat viel toen heel erg tegen. Ondanks dat ik de ansjovis heel flink had afspoeld, overheerste de smaak te veel. Zeebaars is een behoorlijk delicate vis en die kon dat niet aan. Ongetwijfeld wel met de ansjovis die Moro gebruikt, maar met de mijne niet.

Ik had twee kleinere zeebaarsen laten schoonmaken en fileren door de visboer. Dat levert per persoon twee mooie filets op die ik heel licht heb gekruid en bebloemd. Daarna heb ik ze gebakken in een mengsel van boter en olie (dus niet te hoog vuur).

De saus moet je al wat tevoren maken. Het heeft vier belangrijke componenten: knoflook, tomaat, paprika en amandelen. De knoflook is rauw en geeft een aioli-achtige smaak aan de saus. Ingrediënten zijn:

  • 2 tenen knoflook, geplet en gepeld, met een theelepel zout
  • 2 eetlepels vers broodkruim of paneermeel
  • 3 eetlepels geroosterde amandelen
  • 1 geroosterde rode paprika, dan schoongemaakt
  • 2 tomaten, ontveld, zonder pitjes
  • 1 rood pepertje schoongemaakt en fijngesneden
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1,5 dl olijfolie

In de keukenmachine maal je de knoflook met zout en brood tot een puree. Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de olie. Maal opnieuw. Giet langzaam de olie erbij terwijl je blijft draaien, als bij het maken van mayonaise. Klaar. Succes? Het was ook zondag een mega-hit. Het past overal waar je aioli, mayonaise of tomatensaus zou gebruiken!

  One Response to “Zeebaars met Salsa Romesco”

  1. Deze vond ik heel erg lekker!!
    Ook al had ik de 2e keer even geen zin om zelf paprika te roosteren en te ontvellen. Gebruikte toen gewoon (uitgelekte) geroosterde paprika uit een pot, en om eerlijk te zijn…niemand die het verschil proefde – ik ook niet…

    Wat je over hebt aan saus (of expres te veel maakt….)is weken goed te houden in een afgesloten pot in de koelkast, het past bij ontzettend veel en is een geweldige opleuker voor gerechten en hapjes, koud zowel als warm.
    Gisteren wikkelde ik wat plakjes Brie in lapjes deeg (kant-en-klaar van de Turkse winkel…die hebben zulk prachtig deeg!!), gehalveerde mini-tomaatjes erbij en een lepeltje van deze saus met wat versgesneden groen erbij. Even in de oven met geklopt eitje erover gestreken en we hadden een super-hapje!! (ook heerlijk met restje losgebraden -lams-gehakt, of losgepeuterde worstjes, of gesmoorde prei of gekookte witvis, of….verzin er maar op los…)

    Dank voor dit recept van de Salsa Romanesca. Jij noemt hem “Romesco”, ik ken hem als “Romanesca/o”, met vele variaties, maar da’s niet waar het om gaat: jouw recept ervoor is prachtig uitvoerbaar en smaakt heerlijk!!
    Morgen ga ik weer een nieuw potje ervan maken.

    Reuze bedankt voor je heerlijke recept ervan.

    sanne

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)