jun 152008
 

Ik ben niet zo’n voetbalfan maar vanavond maakte ik twee gerechten met een uitgesproken oranje kleur. Toeval. De salade met sinaasappelen, feta en walnoten uit Moro Londen beschrijf ik later nog wel eens. Een aanrader. Ik maakte ook zeebaars met een antiboise. Wat stokbrood er bij, en de maaltijd was compleet.

Een antiboise is Provencaals–het staat zelfs niet duidelijk in de Larousse– een soort salsa, van olijfolie met tomaten en kruiden. Voor de kleur (en smaak!) gaat er bij mij een flinke dot saffraan door, wat de oranje kleur geeft. Verder is het simpel.

Antiboise:

  • 5 ontvelde, schoongemaakte en fijngehakte Tasty Tom tomaten
  • 1 dl olijfolie
  • 2 fijngehakte tenen knoflook
  • 50 draadjes saffraan die in 2 eetlepels witte wijn zijn geweekt
  • peper en zout
  • een eetlepel kappertjes
  • paar eetlepels groene kruiden, zoals munt, peterselie, basilicum

Je smoort de tomaten in de olie, met de knoflook, voegt dan alle ingrediënten toe behalve de kruiden. Laat even pruttelen. Zet uit tot de vis klaar is. Warm vlak voor opdienen weer op en voeg de kruiden toe.

Zeebaars, op de huid gebakken:

Had ik net bij een foto van Robin een belerend stukje achter gelaten over het verschil tussen gekweekte en wilde zeebrasem / zeebaars, kom ik bij de visboer en blijkt er weer niets van te kloppen. Deze zeebaars was wel gekweekt, maar lag toch al gestripped in de vitrine. Ik wilde filet. Hij sneed ze nu niet bepaald zoals op de site van visfileren.nl wordt aangegeven dat het moet.

Men beginne dus met twee niet echt goed gesneden stukjes filet van zeebaars. Ontschub nog een keer als dat niet goed is gedaan. Achtergebleven graten constateer je het best met je vingertoppen, haal ze weg met een echt gratenpincet. Snij de lelijke stukken weg. Was ze goed schoon. Zo — nu hebben we een mooie filet. Dep goed droog.

Controleren op graten doe je met je vingers, op de huid bakken ook. Er gaat een heel klein beetje olijfolie in de koekenpan, als die warm is (op stand 6 bij mijn inductieplaat), leg de filets met de huid naar beneden in de pan. Druk goed tegen de bodem aan en laat dan zachtjes bakken tot de bovenkant ook bijna gaar oogt. Vooral niet bewegen tussendoor! Draai dan voorzichtig om en bak de andere kant nog een halve minuut.

  5 Responses to “Zeebaars en Antiboise”

  1. Oh, ik zie dat ik vergeten was daar nog op te reageren. Maar euh, wat ik hier zeggen wil, je schrijft zeebrasem/zeebaars alsof die 2 zomaar inwisselbaar zijn? Nee toch?
    Volgens mij zijn ze geen familie.
    Misschien dat daar de verwarring ook vandaan komt?

  2. @Robin, sorry voor de verwarring. Uiteraard is het een andere soort. het ging alleen om het fenomeen dat van beide de wilde vis meestal al schoongemaakt aan wal komt , en de gekweekte nog niet is schoongemaakt. Ook de gebieden waar ze worden gekweekt komen overeen.

  3. Oh, okay, duidelijk. Maar volgens mij gaat dat bij winkels als Schmidt niet op, daar liggen de meeste kleine vissen heel in de vitrine. Wild en gekweekt. Alleen zalm, zwaardvis en tonijn liggen er in grote filets/hompen. Die vissen die je als particulier toch nooit heel koopt omdat ze veel te groot zijn. Tenminste, dat is de logica die ik erachter vermoed.

    Het kan natuurlijk wel, een hele zalm. Maar ik stond toch raar te kijken toen de mijnheer voor mij die bestelde. :)
    http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/2614740197/

  4. Zeebaars is geen zeebrasem een zeebrasem is een dorade en dan heb je bij beide soorten nog het verschil tussen wilde en gekweekte dorade grey(wild)dorade royal
    Tevens word vis bij Schmidt gefileerd op aanvraag.

  5. Ik heb je recept voor de antiboise vandaag gebruikt in een recensie van me om mijn verbazing over een relatief smakeloos aantal tomatenblokjes te staven, je bent keurig gelinkt, ik neem aan dat je daar geen bezwaar tegen hebt?
    groet,
    Carla

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)