jun 192008
 

Links blauwschokkers, rechts gewone doperwten, allebei nog in de peul. Vandaag gekocht.

Vorige week roemde ik nog de smaak van verse kapucijners, en vandaag waren ze er eindelijk, op de dorpsmarkt. Dit is de beste variƫteit: blauwschokkers. Bij het doppen krijg je blauwe vingers, maar de erwtjes zijn gewoon groen. Klein en heel fijn, niet die knoeperts uit een blik of pot.

Al jaren schrijft Wouter Klootwijk over het vreemde verschijnsel kapucijner. Waarom zijn verse duurder dan uit een potje of blik? (Volkskrant 1998). Alleen die vraag al leidde tot 4 afleveringen en 10-tallen brieven van lezers die smeekten om verse kapucijners.

Waarom zijn ze nog steeds bijna niet gewoon te krijgen? Uit nood wordt naar schatting meer dan 100.000 kilo door kapucijner-minnende particulieren zelf gekweekt! Zo veel dat ‘s-lands beste zaadhandel zelfs een tijdelijke orderstop moest afkondigen! (BN de Stem, 2008).

Je hoort geen foodie klagen over goede verse kapucijners. Integendeel, we zijn het allemaal er over eens dat ze lekkerder zijn dan verse doperwten en dat je ze het beste zo simpel mogelijk kunt klaar maken. 8-10 minuten koken, klaar.

Ik deed er reepjes ham door heen. Salade er bij met komkommer en een stevige mosterd-dressing, uitgebakken bacon, ringetjes gebakken ui en hardgekookt ei. Een heel mooi maal. Simpel en snel klaar.

Vruchtensalade toe.

Het sluit zo mooi aan. De asperges stoppen deze week, en de kapucijners komen net kijken. Wij willen verse kapucijners! Weet iemand voor mij een "kapucijnerhof"?

  11 Responses to “Wij willen verse kapucijners!”

  1. Blauwschokkers, ja heerlijk, vooral vers. Twee jaar geleden kochten we ze bij een teler in de Beemster, thv Purmerend. Vanuit Hoofddorp was dat goed aan te rijden. Vanuit Den Haag net iets te ver, maar wie weet.
    Overigens ben ik op zoek naar bedrijfjes in de Randstad die verse groenten leveren, o.a. via Vrienden van het Platteland. Het resultaat is bedroevend, bijna schokkend te noemen.

    Vriendelijke groet

  2. @Luc: ik weet ook weinig in de buurt van Den Haag, behalve uiteraard de grote glas-tuinbouw in het Westland. Maar dat zijn zeker geen “bedrijfjes” meer. Het is ook vooral landbouwgebied bij mij in de buurt.

    Maar _in_ Den Haag, met name op de markt, moet je bijna alles kunnen krijgen dat je zoekt.

  3. De blauwschokkers blijven maar door m’n hoofd ronddwalen. Een flinke zoektocht op het net leverde nog twee mogelijke leveranciers op. De ommuurdetuin.nl omgeving Renkum en versvanhetland.nl in ‘s-Graveland. Nog te ver van Den Haag om er op de bonnefooi naar toe te gaan. Misschien kunnen lezers daar in de omgeving de proef op de som nemen. Als ze te krijgen zijn reis ik direct af.

  4. Kun je ze in Den Haag dan niet op de markt krijgen of bij een goede groenteboer? Ik koop ze op donderdagochtend op de markt in Leiderdorp bij de groenteboer. Dat kan je nauwelijks een markt noemen, ze hebben maar zes kraampjes of zo (bj de winkelhof). Maar de groenteboer is goed.

  5. Bij de biologische winkels en landwinkels zijn volop blauwschokkers te krijgen. De afgelopen week al meerdere keren gekocht. HEERLIJK, vanavond weer!

  6. In den Haag kan je ze kopen bij Rutten in de Piet Heinstraat.

  7. Ik woon in het oosten van het land en heb wekelijks een biologisch groentenpakket waar ze al twee keer in zaten. Idee?

  8. Hallo,
    Hier in de Beemster zijn ze te koop hoor, gewoon langs de weg bij een teler. Ga dan ook eens naar de Zuiderweg, daar verkopen verschillende telers al naar gelang het seizoen vordert appels, peren, pruimen, kersen, bessen, snijbonen slabonen, aardappels enz.
    grtjs mieke

  9. hallo, Voor liefhebbers van verse groente uit de regio ( amsterdam, Noord_holland en Zuidholland Noord) opgelet: Wij zijn bezig om een distributienetwerk op te zetten om groenten en zuivelprodukten uit genoemde regio’s rechtstreeks aan de consument te leveren
    Wil je op de hoogte gehouden worden ? meldt je dan op bovenstaand e-mailadres
    th4you2@gmail.com
    groet Theo

  10. Zeer geschikt is het recept van Henk Molenberg “Kapucijners van mijn tante”. Zie http://katervoorde.hyves.nl

  11. @hans: dan heb je vast nog nooit VERSE capucijners geproefd. Niet te vergelijken met een potje van HAK dat in jouw recept wordt gebruikt.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)