mei 162008
 

Woensdag was het de laatste avond van de viscursus, en namen we een kijkje bij (horeca)  groothandel fix fisch in Rijnsburg. Zoals de meeste vishandel hier in de buurt is dit ook een Katwijkse zaak, hij ligt alleen even net over de gemeentegrens van Katwijk.

In anderhalf uur tijd kregen we een goed beeld van dit soort bedrijven. Hoe de logistieke keten werkt: hoe de vis zo snel en zo goed mogelijk op je bord komt. Het spanningsveld tussen ARBO (niet te koud) en hygiëne: zo koud mogelijk. Dat vrijwel alle vis gefileerd het pand verlaat: hier doen ze het goedkoper, sneller en beter dan de kok.

De vis komt vooral van Noorse, Deense en Nederlandse veilingen. Vroeger moest men er naar toe, maar tegenwoordig gaat het grotendeels via Internet. Ook bestellingen komen tegenwoordig allemaal via Internet binnen. Vier grote koelcellen vol met tientallen soorten vis. Ik laat er een paar zien die je niet zo snel in de gewone winkel ziet.

Een roodbaars van een Noorse afslag.

Wikipedia: en, nl.

Een Atlantische bonito. In het Nederlands noemen we dit een tonijn, maar hij staat dichter bij de makreel dan bij de diverse tonijnsoorten.

Wikipedia: en, nl.

Een (uit de kluiten gewassen) Red Snapper. Deze komt helemaal uit Sri Lanka.

Wikipedia: en, nl.

Tenslotte de kreeften. Er waren drie volle aquaria met Canadese kreeften, en één vrijwel lege met precies één Oosterscheldekreeft. Canadese kreeft is op dit ogenblik relatief goedkoop, doet minder dan 30 euro de kilo, terwijl de vraag naar Oosterscheldekreeft groot is, en deze minstens het dubbele opbrengt.

Op de foto links een mannetje en rechts een vrouwtje. Het verschil schijnt aan de buikzijde simpel te zien te zijn, maar ik had de clou even gemist.

Wikipedia: en, nl.

  One Response to “Verse vis”

  1. Hoi Jan,

    De clou bij de kreeft is:
    Mannetjes hebben stokjes, vrouwtjes touwtjes. aan onderkant van de staart lopen twee ‘botjes’ naar de buik. Die van de mannetjes zijn dik en die van de vrouwtjes dun. ook lopen de schalen van de vrouwtjes aan de zijkant iets langer door, dit is om de eitjes te beschermen.
    mooie foto’s. Ik zal eens kijken of die van ons ook zo fraait zijn op het scherm.

    groeten, marco

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)