apr 012008
 

Dit recept heb ik ontleend aan "Aan tafel!", van Janny de Moor. Het is een Siciliaans recept met duidelijk Arabische invloeden. Zij pocheert de vis in de tomatensaus, maar ik gril tonijn liever. Een meer Oosterse versie van de couscous stond hier al eens in september.

  • bak een gesnipperd uitje, twee gehakte tenen knoflook en een halve rode peper zonder zaadjes in wat olie.
  • meng daardoor de (andere) helft van de basistomatensaus van zondag. Kruid extra met wat kaneel en piment. Houd warm. Wordt het wat te dik, voeg dan wat water bij.
  • 200 gram instant couscous. Overgiet met 340 gram kokend water en roer door met een vork tot het water helemaal is opgenomen.
  • roer een beetje van de tomatensaus door de couscous, stort de couscous als rand op een grote schaal en giet de rest van de tomatensaus in het midden
  • garneren met platte peterselie, basilicum en stukjes tomaat.
  • warmhouden in de oven

Dan de tonijn: twee mootjes. Ik heb een harissa met een uitgesproken komijn en koriander smaak. Daar smeer ik de vis dun mee in aan beide kanten. Je kunt ook wat sambal nemen, en daar zelf wat kruiden aan toevoegen. Maaar neem dan geen oelek, die is veel te zout.

Kort aan beide kanten grillen op de hete grilpan. Opdienen met de komkommersalade.

  6 Responses to “Tomaten couscous met gegrilde tonijn”

  1. Goedemorgen,

    Vamorgen heb ik het plan opgevat om dit recept eens te maken, het klinkt heerlijk! Echter kan ik het recept voor de basis tomatensaus van zondag niet vinden ;-) Op zich ben ik zelf creatief in de keuken (samen met manlief) maar ik wil toch graag weten hoe jij het maakt. Misschien dat je dit nog voor etenstijd leest en mij kunt vertellen wat de ingredienten zijn. Ik hoef er vast niet voor naar de winkel, de koelkast en kelder liggen altijd wel vol met van alles en nog wat !

    Groet,
    Karin

  2. Leuk, je kunt twee kanten uit met die saus. De eerste is met verse tomaten, en staat bij de lasagna beschreven (http://mrooijer.web-log.nl/mrooijer/2008/03/lasagne-alla-bo.html). Die bedoelde ik hier.

    De tweede is met tomaten uit blik, een van mijn oudste recepten op deze site (http://mrooijer.web-log.nl/mrooijer/2005/05/basis_tomatensa.html). Zo doe ik het ook nog wel eens. Halveer de hoeveelheden.

  3. Bedankt voor je snelle reactie. Gek genoeg kom ik met beide linkjes uit op dezelfde pagina. Ik denk dat ik het recept gevonden heb. De basis tomatensaus van 29 mei 2005 zoals de link beschrijft. Ik heb maar even gezocht in je zoekmodus. Handig!
    Lekker, heb er nu al zin in! Nu nog een lekker wijntje erbij zoeken. Alleen voor mij dan, Mark moet nog hardlopen en dat gaat niet hand in hand met een lekker glaasje. Of hij moet even een dagje overslaan ;)

  4. Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden! Wat de wijn betreft, ik kocht destijds een Elzas Pinot Gris bij de slijter in Oegstgeest.

    Sorry van die linkjes, dat is een foutje in de web-log software. Die neemt het “haakje sluiten” mee in de link.

  5. Och ja nu zie ik het pas, ik had zelf ook wel kunnen bedenken dat het haakje er niet achter hoort.
    We laten het je weten hoe het gesmaakt heeft!

  6. Ik zou nog even laten weten hoe het 1 en ander heeft gesmaakt! Iets later dan gepland maar laten we het erop houden dat ik nog steeds aan het uitbuiken ben. Ik heb de basissaus gemaakt volgens recept maar een beetje te ruig met de chilipepertjes geweest (ik hou van pittig. Onze kinderen (1 & 3) vonden het een beetje te scherp. Oeps, volgende keer beter. Want een volgende keer komt er zeker !
    De tonijn heb ik jammer genoeg iets te lang gebakken, dat vond ik nog best moeilijk om die mooi roze te houden. De smaak met koriander en komijn was ook verrassend, Ik heb wel wat zout en vers gemalen seizoenspeper toegevoegd.
    De couscous was deze keer een instant couscous, zaterdag gaan we even naar de stad en halen echte marokkaanse. Om die te maken moet je er wel circa 3 uur voor uittrekken.

    Maar het gerecht en de combinaties waren heerlijk ! Ik was achteraf blij dat ik een salade gemaakt heb met een ietwat zoete dressing ivm de pittige tomatensaus, normaal maak ik een salade met kruiden en olie. Ingedikte aceto vind ik er ook lekker bij. En bij de tonijn zal ik de volgende keer wat citroen doen, dat zal ook lekker zijn.

    Bedankt voor het recept, dit gaan we nog een keer fijntjes over doen. Alleen dit keer wél met een lekker wijntje. Door drukte met de kinderen is het flesje wit in de koelkast blijven staan.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)