jul 022008
 

In de categorie experimenten. Smaak prima, maar moeilijk heel te houden.

Ik had van vorige week nog 3/4 kip over, die was klaargemaakt met veel citroen en knoflook in de braadzak, en eigenlijk nog maar net gaar was. Wat er mee te maken? Saté? Al die flintertjes waren veel te klein om blokjes van te maken. Dus plukte ik de kip schoon, en maalde het vlees grof in de keukenmachine. Ik had toch nog flink wat, ik denk een kleine 300 gram. Mengde er een ei doorheen, en het kruidenmengsel van de kipsate van juni (zie daar). Door elkaar mengen. Wat nu? De structuur is eigenlijk maar net goed genoeg om er balletjes van te maken die heel blijven, maar de buitenkant is heel plakkerig. Toch maar wat paneermeel gebruikt aan de buitenkant. Als stokje gebruik ik stukje sereh stengel, bij elkaar heb ik toch nog bijna 20 stokjes saté.

Dilemma: hoe te koken. Ik probeer van alles. Hete olie: dat gaat veel te snel. De buitenkant is heel donker, maar de binnenkant is nog niet eens goed warm. Op een wat lager vuur in de koekenpan met een druppeltje olie: bevalt al beter, zie links. Op de grillpan gaat het ook wel goed, zie rechts, maar je moet wel alle vier zijden grillen voor de stevigheid. In beide gevallen hebben ze de neiging uit elkaar te vallen bij het keren.

Volgende keer dus weer volgens het boekje. Ik at ze bij een salade van gelijke delen fijn gesneden lof, paprika en atjar (gewoon uit een potje). Op smaak gemaakt met stukjes rode peper en bosui. Prima, dat maak ik nog wel eens!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)