nov 102008
 

Ravioli met een vulling van paddenstoelen en een saus op basis van pesto. Ongeveer 20 raviolikussentjes. Voor zes personen.

Dit is een recept uit Cucina Marina. Hoewel ik zelf voor twee personen de helft maakte, geef ik de oorspronkelijke lijst met ingrediënten en de oorspronkelijke bereidingswijze, dan krijg je een beetje een idee over het boek zelf. Dit recept is de tweede gang uit menu 14, waarvan ik ook de derde gang,  gevulde zalm, maakte. Dat recept volgt binnenkort.

Ingrediënten

Vulling:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 klein uitje gesnipperd
  • 225 gram gemengde paddestoelen, fijn gesneden (even in de blender mag)
  • 5 eetlepels bladpeterselie
  • 50 ml room
  • 1 eidooier
  • peper en zout

Pasta:

  • 100 gram pastabloem (van De Cecco)
  • 100 gram gewone bloem
  • 2 eieren
  • scheutje olijfolie

Saus:

  • 100 ml olijfolie
  • 100 ml room
  • 2 eetlepels pesto

Bereiding

Vulling: Fruit de snippers ui. Maal de paddenstoelen grof fijn in de blender. Voeg de fijngesneden paddenstoelen toe aan de ui, met de bladpeterselie. Even laten bakken, dan de room erbij en inkoken. Blijf roeren. Als ingekookt van het vuur af en de dooier erbij doen om te binden. Op smaak brengen met een beetje peper en zout. Laat afkoelen.

Pasta: Meng alle ingrediënten voor het pasta-deeg in de keukenmachine. Haal het deeg door de pasta-machine in volgorde oplopend van 1 tot 7. Steek rondjes met een mal met een doorsnede van ruim 7 cm. Bestrijk de randjes met wat water. Schep wat vulling op het rondje en vouw de ravioli dicht. Druk de randjes goed aan.

Kook de pasta in ongeveer 5 minuten in ruim kokend water met wat zout. De ravioli’s komen vanzelf bovendrijven als ze gaar zijn. Laat goed uitlekken.

Saus: meng de olijfolie, room en pesto en verwarm goed door. Verdeel de saus over de ravioli op de (voorverwarmde)  borden.

Commentaar

  • Dit is een soort "ideale" pasta, met deze hoeveelheid en samenstelling kan het gewoon niet mislukken. Ik maakte maar de helft en kneedde het gewoon met de hand, dat is al wat lastiger.
  • Als je nooit eerder zelf pasta met een machine hebt gemaakt, is dit een wel erg summiere beschrijving. Maar het klopt wel: ik maakte tien rondjes met de helft van de ingrediënten. Je  moet voor de zekerheid altijd een paar ravioli’s extra maken, want er gaat er altijd wel één kapot in het water (bij mij tenminste).
  • Het zelf maken van de pasta en de ravioli is veruit het meest bewerkelijke van dit recept. Ik had een uurtje voor de voorbereiding nodig, maar als je dit vaker doet kan het in een half uur, denk ik.
  • De vulling is zeer smaakvol, maar wij misten wat drank er in. De volgende keer probeer ik een dropje sherry erbij te doen of flambeer ik het met cognac.
  • De saus vond ik zo véél te vet, ook al gebruikte ik mijn mooiste olijfolie. Ik heb hem opnieuw gemaakt met maar een drupje olijfolie. Veel beter.
  • Een heel mooi gerechtje, niet te moeilijk, dat ik binnenkort zeker nog een keer zal maken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)